Vergi Numarası Nereden, Nasıl Alınır? Vergi Numarası Sorgula 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

Vergi Numarası Nereden, Nasıl Alınır? Vergi Numarası Sorgula 2021

 

                 

Türkiye’de çeşitli alım satım işlemleri yapmak isteyen Türk vatandaşı olmayanlar için vergi numarası nasıl alınır sorusunun yanıtlanması önem taşıyor. Türk vatandaşları kendi kimlik numaralarını vergi numarası olarak kullanırken Türk vatandaşı olmayanların vergi numarası almaları gerekmektedir.

 

Vergi Numarası Nedir, Niçin Gerekir?

Vergi numarası tanımı itibariyle finansal işlemlerin yapılması için kullanılan ve on haneli sayıdan oluşan, kimlik numarası gibi kişiye ait olan özel bir numaradır. Türkiye’ye gelmiş olan yabancılar banka hesabı açmak istediklerinde, gayrimenkul alıp satmak istediklerinde ve benzeri finansal işlemlerde vergi numarası almaları gerekmektedir. Türk vatandaşları için vergi numarası ise gerekli değildir. Türk vatandaşları bireysel vergi numarası olarak kimlik numaralarını kullanabilmektedirler. Fakat Türk vatandaşları bir işletme kurarak ticari faaliyete başlamak istediğinde işletmeleri adına vergi levhası almaları ve işletmeye ait finansal işlemlerini de burada belirlenecek olan vergi numarası ile yapmaları gerekmektedir. Bu kapsamda vergi numarası temelde iki türde olmaktadır. Türk vatandaşı olmayanlar, yabancılar için vergi numarası alımı ve işletme açan Türk vatandaşları için vergi levhası almak.

Bunun yanında Türk vatandaşı olanların diğer işlemlerinde olduğu gibi gayrimenkul alım satımlarında ayrı bir vergi numarası gerekmemektedir. Türk vatandaşı olmayıp da gayrimenkul satın almak isteyen kimseler için ise pasaportlarının aslı ve fotokopileri ile vergi dairesine başvuru yapmaları gerekmektedir.

 

Vergi Numarası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gerek yabancılar gerekse de çeşitli ticari faaliyetlerde kullanmaları için Türk vatandaşı olanların vergi numarası başvuruları için belirli bir prosedür işlemektedir. Vergi numarası için kimlik kartının aslı ve fotokopisi ile birlikte vergi dairesine başvuru yapmak gerekmektedir. Numaranın alınması için herhangi bir vergi dairesine başvuru yapılması yeterli olacaktır.

 

Vergi Numarası Nerelerde Kullanılır?

Türk vatandaşları için kimlik numaraları bir işletme kurmaları söz konusu değilse vergi numarası yerine geçtiği için vergi numarasının gerektiği yerlerde kimlik numaraları ile işlem yapabilirler. Bunun yanında yabancıların çeşitli işlemleri yapabilmeleri için vergi numarasına ihtiyaçları bulunmaktadır.

Vergi numarasının kullanıldığı alanlar şu şekildedir;

  • Bankacılık ve mali hizmet işlemleri,
  • Fatura aboneliği işlemleri,
  • Emlak ve belediyeye ait vergi borcu ödeme işlemleri,
  • İkametgah tezkeresi harcının ödenmesi işlemleri,
  • Ehliyet başvurusu işlemleri için vergi numarası gerekmektedir.

      

Vergi Kimlik Numarası Nasıl Sorgulanır?

Vergi kimlik numarası sorgulama işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar kimlik numaralarını vergi numarası olarak kullanabilmelerine karşılık gerekli hallerde internet üzerinden vergi kimlik numarası sorgulama yapabilirler. Sorgulama yapmak için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapılır. Daha sonra doğrulamalar kısmından vergi kimlik numarası sorgulama işlemi seçilir. Açılan sayfada soyadı, ad, baba adı, doğum yeri ve doğum yılı bilgileri girilerek sorgula seçeneği seçilir ve böylece vergi kimlik numarası da ekrana yansımış olur.

 

 

İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI: MANSUR ACAR