Takı ve Mücevher Sektörü

Ana Sayfa > Sektörler

Takı ve Mücevher Sektörü

     Takı ve mücevher sektörü çok eskilere dayanan tarihiyle her zaman insanların ilgi odağı olmuş önemli bir sektördür.Takı takmanın  insanlıkla ilk tanışması aşağı yukarı 50.000 yıl önceye dayanır. Afrika’ da Bolombos mağarasında yapılan arkeolojik çalışmalar 50.000 yıl önceki insanların salyangoz kabuğunu ortasından delerek herhangi bir boyun bağının ucuna takıp kullanıldığı yönündedir. Bu takılarda kullanılan materyaller, hayvan kabukları, kemikler, ağaç parçaları, gelişi güzel yapılmış değişik renkli taşlar ve el yapımı kil çamurundan oluşan malzemelerdir.  Bu takılar bir süre sonra önemli olaylarda, merasim veya özel günlerde birbirleriyle hediyeleşmek  için kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra inanlığın ticarete geçilmesiyle, bu takıları değerli değiş tokuşlarda kullanmaya başlamışlardır. En son olarakta tarihe bakıldığında, bu kullanılan objeler kişilerin sosyal yaşamlarında bulundukları konumu belirlemeye ve insanları sınıflandırmaya başlamıştır. Örneğin; değerli madenleri (Altın, Gümüş, Bakır vs) ekonomik düzeyleri iyi olanlar; Bronz, Tunç gibi madenleri köleler ve gelir düzeyi düşük topluluklar kullanmıştır. Altın madeninin değer kazanmasıyla da ciddi kabile savaşları ve ekonomik sıçramalar olmuştur. Altın, Platin ve Gümüş madeni bu ekonomik iktidarın dışında takı süslemelerinde çağlar boyu kullanılmıştır. Teknik ve dizayn olarak halkların kültürel yapılarını yansıtırken Rönesans döneminden sonra yenilikçi akım,mücevher dizaynlarına günün şartlarına göre değiştirmiş vegünümüze yakın hale getirmişlerdir.  Takı ve mücevher sektörünün günümüzde hala kullanılan en önemli materyalleri Altın ve değerli taşlardır. Uzmanların verdiği bilgiler doğrultusunda şu an dünyada çok talep gören bu materyaller yerkabuğundan çıkartılan rezervlerin sadece %10 -15 dir. Yani doğal ortamlarında günışığına çıkmayı bekleyen çok yüksek oranda değerli taşlar yer altında bulunmaktadır.

         Mücevher sektöründe dünya genellemesinde kullanılan modeller çok farklılık taşımaktadır. Bu modellerin aradan sıyrılan en fazla ilgi göreni hanımların vazgeçilmezi tek taş modelidir. tek taş adıyla ilgi gören  bu model ilk olarak 15. Yüzyılda değişik nadide taşlar konularak İtalya da başlamıştı.

  Takı ve mücevherle ilgili dikkat çekebilecek  bir kaç ayrıntı...

-Elmas ilk olarak 2.400 yıl önce Hindistan’da keşfedilmiştir.

-Elmasların en büyük modern tedarikçisi Güney Amerika, en büyük elmas tüketicisi ise Amerika Birleşik Devletleri’dir.

-İlk sentetik elmaslar ise 1950’lerde ortaya çıkmıştır.

-Nişanlıya nişan yüzüğü verme geleneği, 1477’de Avusturyalı Maximilian tarafından başlatıldı. Maximilian, müstakbel eşi Mary’e evlilik vaadiyle ustalıkla hazırlanmış bir yüzük vererek yüzyıllarca sürecek bir geleneğin ilk adımını attı.

-Mısır ve Mezopotamya, mücevher üretimine başlayan ilk iki eski uygarlıktır.

-Takı üretimini etkileyen en önemli moda stillerinden bazıları Viktorya, Romantizm, Art Deco, Art Nouveau ve Rönesans’tır.

-Zümrüt, safir ve yakutun en önemli kalitesi renklerinin berraklığıdır.

-Gümüş, 6 bini yılı aşkın süredir mücevher malzemesi olarak kullanılmaktadır.