VERGİ HUKUKUNDA UZLAŞMA 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

VERGİ HUKUKUNDA UZLAŞMA 2021

                     

I-GİRİŞ

 

 

 

Vergi idaresi ile vergi ödevlileri arasında, vergi hukuku uygulamalarından kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sorunların giderilip vergi alacağının tahsil edilebilmesi için, vergi hukukunda bazı çözüm yollarına yer verilmektedir.(1)

Türk pozitif hukukunda, vergi uyuşmazlıklarının çözüm yollarını sistematize etmek gerekirse önce idari çözümler(barışçıl çözümler)-yargısal çözümler ayrımı yapılabilir. İdari çözümler; yükümlü ile vergi dairesi arasında uyuşmazlık konusunun çeşitli barışçıl yöntemlerle, anlaşarak ya da idari denetim ilkeleri çerçevesinde ortadan kaldırılmasına ilişkin yöntemlerdir. Bizim sistemimizde uzlaşma barışçıl çözüm yöntemidir.(2)

Vergi uyuşmazlıklarının idari aşamada çözümlenmesinde, “uzlaşma” müessesesinin ayrı bir yeri ve önemi vardır. Vergi uyuşmazlıklarının büyük bir kısmı uzlaşma yolu ile çözümlenmektedir.

 

II-UZLAŞMA

Vergi idaresi ile vergi yükümlüsünün (ya da ceza muhatabının) aralarındaki uyuşmazlığı karşılıklı görüşme, tartışma, pazarlık yöntemiyle çözmeleri esasına dayalı olan yola pozitif hukukumuzda uzlaşma adı verilmektedir.(3)

Diğer bir anlatımla, vergi idaresi tarafından tarh edilen vergilerle, bunlara bağlı vergi cezalarına ilişkin uyuşmazlıkların vergi yargı organlarına götürülmeden, idare ile mükellefler arasında anlaşma yoluyla çözümlenmesine uzlaşma denilmektedir.(4)

 

İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI: MANSUR ACAR