Türk Vergi Sisteminde Zamanaşımı

Ana Sayfa > Kosgeb

Türk Vergi Sisteminde Zamanaşımı

 İlgili kanunun 102. Maddesine göre¸ – Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar. Para cezalarına ait hususi kanunlarındaki zamanaşımı hükümleri mahfuzdur. Zamanaşımından sonra mükellefin rızaen yapacağı ödemeler kabul olunur.

Bir örnekle konuyu aydınlatacak olursak, 2016 yılında elde ettiğimiz kazanca ilişkin vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği yıl 2016 yılıdır fakat ilgili yılın vergisi 2017 yılında beyan edilip ödenir.(iki taksit halinde ) Eğer söz konusu vergi 2017’de ödenmediyse buna ilişkin zamanaşımı 2017’yi takip eden yıl olan 2018 yılından itibaren başlar ve bu yıldan itibaren 5 yılın sonunda tahsil zamanaşımına uğrar. Sonuç olarak; 2016 yılında elde edilen bir kazancın vergisi ödenmediği taktirde, 31.12.2022 yılında tahsil zamanaşımına uğrayacaktır. Diğer bir deyişle yukarıda belirtilen 5 yıl boyunca vergi borcu idare tarafından tahsil edilebilir niteliktedir. Bu sürenin bitimine kadar, tahsilat yapılamazsa borç zamanaşımına uğrayacaktır.

Zamanaşımına uğramış bir vergi ile ilgili olarak vergi dairesi mükellefe ödeme emri gönderemez. Ancak kanunun ilgili maddesinde de belirtildiği gibi mükellefin kendi rızasıyla yaptığı ödemeler kabul olunur.

 

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

Telefon    : 05547636339