TÜRK VERGİ SİSTEMİ

Ana Sayfa > insaatler

TÜRK VERGİ SİSTEMİ

TÜRK VERGİ SİSTEMİ

TÜRK VERGİ SİSTEMİ

Gelir Üzerinden Alınan Vergiler
- Gelir Vergisi
- Kurumlar Vergisi
Harcama Üzerinden Alınan Vergiler
- Katma Değer Vergisi
- Özel Tüketim Vergisi
- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi
- Damga Vergisi
- Özel İletişim Vergisi
Servet Üzerinden Alınan Vergiler
- Motorlu Taşıtlar Vergisi
- Emlak Vergisi
- Veraset ve İntikal Vergisi
Vergi yükünün gerçek taşıyıcısı ile verginin kanuni mükellefinin farklı kişiler olması durumuna göre vergiler, dolaylı vergi ve doğrudan vergi ayrımına tabi tutulmaktadır. Buna göre dolaylı vergilerde vergiyi ödeyen kişi ile verginin kanuni mükellefi farklı kişilerdir. Ancak doğrudan vergilerde vergiyi ödeyen kişi ile verginin mükellefi aynı kişilerdir.
Dolaylı Vergiler Doğrudan Vergiler
Katma Değer Vergisi Gelir Vergisi
Özel Tüketim Vergisi Kurumlar Vergisi
Damga Vergisi Emlak Vergisi
Gümrük Vergisi Veraset ve İntikal Vergisi
BSMV, ÖİV Motorlu Taşıtlar Vergisi
GELİR VERGİSİ KANUNU (GVK)
1.Giriş Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
Gelirin özellikleri şunlardır: - Gelirin şahsi olması (Kişisel olması) - Gelirin yıllık olması (Takvim yılı) - Gelirin safi olması (Kazanç veya irat elde edilirken yapılan giderlerin düşülmesi geri kalan tutarın beyan edilmesi ) - Gelirin gerçek olması (Elde edilmiş ve somut olması, tüm gelirlerin ve giderlerin belgelendirilmesi) - Gelir elde edilmiş olmalı ( Tahakkuk esası- Tahsil esası)
Gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır : 1. Ticarî kazançlar, 2. Ziraî kazançlar, 3. Ücretler, 4. Serbest meslek kazançları, 5. Gayrimenkul sermaye iratları, 6. Menkul sermaye iratları, 7. Diğer kazanç ve iratlar