TAM VE DAR MÜKELLEF AYRIMI NEDİR ?

Ana Sayfa > insaatler

TAM VE DAR MÜKELLEF AYRIMI NEDİR ?

 

Tam mükellefiyet ve dar mükellefiyet, vergi hukukunda iki temel kavramdır ve vergi mükelleflerinin vergi yükümlülüklerini belirlemede kullanılır.

1. **Tam Mükellefiyet:**
   - **Tüm Gelir ve Kazançlar:** Tam mükellefler, Türkiye'de ve yurtdışında elde ettikleri tüm gelir ve kazançlar üzerinden Türkiye'de vergilendirilirler.
   - **Vergiye Tabi Türkiye'de Yerleşik:** Türkiye'de yerleşik olan şirketler tam mükellef olarak kabul edilir.

2. **Dar Mükellefiyet:**
   - **Sadece Belirli Gelir ve Kazançlar:** Dar mükellefler, Türkiye'de belirli faaliyetlerden elde ettikleri gelir ve kazançlar üzerinden vergilendirilirler. Yani, sadece belirli bir faaliyetleri nedeniyle vergiye tabi tutulurlar.
   - **Vergiye Tabi Türkiye'de Sınırlı Faaliyet Gösterenler:** Türkiye'de sınırlı faaliyet gösteren ve genel olarak yabancı sermayeli şirketler dar mükellefiyet kapsamında değerlendirilir.

Bu ayrım, vergi mükelleflerinin vergilendirilme şeklini belirlemede önemlidir. Tam mükellefler genel olarak tüm faaliyetlerinden kaynaklanan gelirleri üzerinden vergi öderken, dar mükellefler sınırlı faaliyetleri nedeniyle elde ettikleri gelirler üzerinden vergilendirilirler.  Daha detaylı bilgi almak için uzmanımızla iletişime geçebilirsiniz.

0554 763 63 39