Mükellefiyet

Ana Sayfa > insaatler

Mükellefiyet

Mükellefiyet

Mükellefiyet

GVK’da tam mükellefiyet-dar mükellefiyet olmak üzere iki farklı mükellefiyet mevcuttur. Tam mükellefler; hem Türkiye hem de yurtdışında elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler. Dar mükellefler ise; sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilirler. Bir gerçek kişinin tam mükellef olarak vergilendirilebilmesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir. 1- Mükellefin Türkiye’de yerleşmiş olması gerekir. (MÜLKİLİK KRİTERİ) Yerleşme iki şekilde gerçekleşecektir: a) İkametgahı Türkiye'de bulunanlar b) Bir takvim yılı içinde Türkiye'de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar. En az 6 ay + 1 gün (Geçici ayrılmalar Türkiye'de oturma süresini kesmez.) 2- Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısiyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları (UYRUKLUK KRİTERİ) ÖRNEK: Türkiye’de bulunan bir bankanın genel müdür yardımcısı olan T.C. vatandaşı Bay (A), 18 aylığına İspanya’ya şube açılması için gönderilmiştir. Bay (A) tam mükellef olarak vergilendirilmeye devam edecektir. UYARI: Bir gerçek kişinin tam mükellef esasına göre vergilendirilmesi için yukarıda yer alan 3 şart; ayrı ayrı gerçekleşmesi gereken şartlardır. Yani üç şarttan birini sağlayan gerçek kişi tam mükellef esasına göre vergilendirilecektir.
Aşağıda yazılı yabancılar Türkiye’de altı aydan fazla kalsalar dahi, Türkiye'de yerleşmiş sayılmayacaklardır:
- Belli ve geçici görev veya iş için Türkiye'ye gelen iş, ilim ve fen adamları, uzmanlar, memurlar, basın ve yayın muhabirleri ve durumları bunlara benzeyen diğer kimseler
- Tahsil veya tedavi veya istirahat veya seyahat maksadıyla gelenler;
- Tutukluluk, hükümlülük veya hastalık gibi elde olmayan sebeplerle Türkiye'de kalmış olanlar. UYARI: Yurtdışında yerleşmiş olan ve çalışan Türk vatandaşları dar mükellef olarak vergilendirilecektir. (Gurbetçiler)