KOSGEB İş Planı Nedir? Nasıl Doldurulur? 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

KOSGEB İş Planı Nedir? Nasıl Doldurulur? 2021

                        

KOSGEB iş planı girişimci kişinin, yeni bir işe atılırken yeterli sermayesi olmaması ve yeterli sponsora ulaşamaması neticesinde, işini kurması ve geliştirebilmesi için KOSGEB’e başvuru esnasında, başvurunun kabul edilmesini sağlayacak olan düzenli ve akıllıca hazırlanmış bir plandır. Bu planın önemi; başvurunuzu inceleyen komisyonun elinde sizinle ilgili tek somut veri olmasıdır. Dolayısı ile KOSGEB iş planı hazırlarken; çok detaylı bir araştırma yapmış olmanız gerekir. İşe hakimiyetinizi, işin niteliği, kazandıracağı para, amortisman süresi, alacağınız işçilerin sayısı ve nitelikleri, varsa ortaklarınız hakkında bilgi, rakiplerinizin analizi, SWOT analizi gibi birçok kavramı bu planda aydınlatmanız gerekiyor. Ancak KOSGEB iş planı hazırlanmadan önce, KOSGEB girişimcilik kursuna katılmanız ve belgenizi almanız gerekiyor. İkinci yol ise herhangi bir üniversitede seçmeli veya zorunlu olarak “Girişimcilik” dersini almış olmanız gerekiyor. Zaten girişimcilik dersi de girişimcilik kursu kadar hatta daha detaylı bilgiler veren 60 küsur saatlik bir programdır. Bu programda;

Gibi konularda detaylı bilgiler verilmektedir. Ayrıca KOSGEB hibe ve kredileri güncel olarak sizlere aktarılmaktadır. Her yıl KOSGEB kredi miktarları arttırılmakta ve geri ödeme yöntemleri daha da iyileştirilmektedir. KOSGEB bir kısmı hibe yani geri dönüşümsüz bir kısmı da faizsiz kredi ve ertelemeli ödemeli şekilde destekler vermektedir.

 

 

GİRİŞİMCİLİK KURSU NASIL ALINIR

KOSGEB sitesinden takip ederek, kursların açıldığı tarihleri gözetebilir ve kurs için kayıt olabilirsiniz. Kendi işini kurmak isteyen, başkalarının emri altında çalışmak istemeyen, dinamik, girişimci ruhu olan cesur ve atılgan bireyler bu kredilerden faydalanabilirler.

 

KOSGEB İŞ PLANI NASIL HAZIRLANIR?

KOSGEB iş planı hazırlama aşamaları vardır. Oldukça detaylı bir plandır ve PDF olarak KOSGEB sitesi üzerinden indirilerek doldurulur. Önerimiz, sizin Word ve Excel tabloları oluşturmanız ve bilgisayar ortamında KOSGEB iş planı üzerine eklemenizdirİş planını hazırlayacak olan girişimci; yeni yarışlar için önceden güdülenmiş olmalıdır, girişimci kişi başarı ihtiyacı içinde kıvranmalıdır. Bu konuda sürekli bir arayış içinde olmalıdır. Risk teşkil eden durumlarda yüksek kontrol yeteneğine sahip olmalıdır. Geniş ve tutarlı bir hayal gücüne sahip olması da şarttır. Girişimci kişi sürekli radar gibi çalışarak, etraftaki iş fırsatlarını tarar. Cesurdur ve asla kaz gelecek yerden tavuğu esirgemez. Hatta bazen kısa vadede kaz gelmeyecek yere, deve bile bağışlayabilir. Uzun vadede gelirleri göz önüne alır. Temkinli ve sabırlıdır. Girişimci iyi bir takvim bilgisine ve ezberine sahip olmalıdır. Bu da nereden çıktı diyebilirsiniz! Girişimci kişi ürününü veya hizmetini pazarlayabileceği, günleri-özel günleri bayramları, kandil gecelerini bile aklında tutar. Her sene yenilenen etkinliklerin ne olacağını bilir, ürününü pazarlamak ve satmak için planlar yapar. Örnek vermek gerekirse, girişimci kişi, ramazan ayının yaklaştığını görür ve o ayda en çok ne satılacağının listesini çıkarır. Kumaş sektöründe çalışan bir girişimci, ramazan ayında birkaç kamyon canlı tavuk işine girebilir! Girişimci için bu değişimler sadece para kazandıracak hamlelerdir. Girişimci kişi, kasada duran parasını işler, kış aylarında gider Bodrum gibi bir yerde mülk satın alabilir. Kış ayında daha ucuza kapatacağı için bu hamleyi yapar. Tek bir marka üzerinde yürüyecekse, o markanın değerini arttırmak için tüm olanakları kullanır. Bu özellikler girişimci kişinin temel ve klasik özellikleridir. Gelelim şimdi de iş planı nasıl hazırlanır sorusunu cevaplamaya…

İş planı PDF olarak KOSGEB sitesinden indirilir, PDF to WORD dönüştürücü programla Word formatına çevrilir. Daha sonra elinizde temiz bir Word dokumanı elde edeceksiniz. Bu dokuman içinde, girişimcinin adı soyadı iş fikrinin adı ve kurulacak işletmenin adı yer alacak. Birden fazla kişi ile kuracağınız bu şirket LTD ŞTİ olabilir.

 

1.BÖLÜM İŞ PLANI

Girişimcinin kendini ve ortaklarını tanıttığı kısımdır birkaç cümleden oluşur. Siz kimsiniz, tahsiliniz nedir, nerede eğitim ve deneyim kazandınız? Ortakların özellikleri nelerdir, daha önce ne yapıyorlardı? Onların da eğitim ve tecrübelerini kısa olarak yazınız.

İş Kurma Sürecinizi açıklayan birkaç cümle ekleyiniz. Bu fikir sizde ne zaman oluştu ve ne hedefliyorsunuz. Yapacağınız iş için talep düzeyi nedir, ne kadar işçi çalıştıracaksınız? Sermayeniz var mı? Pazar araştırmasını yaptınız mı? Bu pazarda kimler top koşturuyor? Rol model şirketi seçtiniz mi? Örnek alacağınız rakibinizi mercek altına aldınız mı? Nitelikli elemanları nasıl temin edeceksiniz? Üretimi için yerinizi belirlediniz mi? Nasıl belirlediniz? Hammaddenizi nereden temin edeceksiniz? Makine desteğini nasıl nereden alacaksınız?

 

2.)GİRİŞİMCİNİN ÖZELLİKLERİ VE ORTAKLARIN NİTELİKLERİ

Bu  alana bir form yerleştirin. Tablo oluşturarak, düzenli bir şekilde, isim soy isim adres, tahsil durumu katıldığınız kurslar ve nitelikleri hakkında bilgi verin. Kimlik bilgilerinizi yaşınızı becerileriniz ekleyin. Yabancı dil biliyorsanız ya da özel yetenekleriniz varsa onları da ekleyin. Aynı şeyi ortaklar için de bu alanda tablo ile yaparak gösterin. Böylece dosyayı inceleyen komisyon sizleri tanıyacak.

  1. Girişimcinin işletme ve alacağı ortaklara ait olan bilgiler olmalıdır.  Kaç ortakla başlanacak ve hisseleri ne olacak. Dahası onlar da girişimcilik kursu aldılar mı?
  2. Neden bu işi seçtiniz? Bu işin size ne kazandıracağını düşünüyorsunuz? İşin topluma yararı nedir istihdam yaratma kapasitesi nedir? TÜİK verilerinden istifade ederek bir analiz yapın.
  3. İşletmenizin hukuki statüsü ne olacak? Mesela LTD. ŞTİ mi olacak Anonim şirket mi yoksa şahıs şirketi mi olacak?
  4. Bu işi kurarken misyonunuz ne olacak?
  5. Bu işletmenin kısa ve uzun süreçte vizyonu ne olacak?
  6. Kısa vadede neler yapacaksınız?
  7. Orta vadede neler yapacaksınız?
  8. Uzun vadede neler yapacaksınız?

 

3.)PAZAR BİLGİLERİ VE PAZAR PLANI NEDİR?

Bu işi seçtiğinize göre bir Pazar bilgisi olmalı, bu pazarda sizin seçtiğiniz sektörün artıları eksileri, ne kadar karşılandığı ve sizin bu arza ne kadar katkı sağlayacağınızı açıklayın.

 

  1. Pazar profilinizi çiziniz. Mesela “CCTV Güvenlik Sistemleri alanı ne kadar yaygındır? Sektör olarak ülke çapında teknolojik güvenliğin sağlandığı en yaygın sistemler olmaya başladı. Bu açıdan başlangıçta X ilinde söz konusu iş yerlerinin ve devlet kurumlarının güvenlik sistemlerinin ihtiyaçları hedeflenecektir. EKAP’ta açılan bu sektördeki ihaleler takip edilerek gerekirse, il dışında da hizmet verilecektir. Ek olarak küçük işletmeler, büyük ölçekli işletmeler, organize sanayi, oto sanayi, 2.El oto pazarı gibi yerlerin güvenlik sistemlerinin keşfi, ürün satışı ve montajı, devreye alımı ve satış sonrası 2 yıl ücretsiz teknik destek verilmesi amaçlanmaktadır”.
  2. Rakiplerinizi analiz ediniz. Şirket olarak tabi ki birçok rakip var ama sizin onlardan bir farkınız olmalı… Örnek olarak : “kurulacak firmamızın ana hedefi, ürünleri birincil tedarikçilerden ürün almaktır. Bu büyük firmalar direkt olarak Çin, Kore gibi ülkelere ürün yaptırmakta ve ucuza mal etmektedirler!”
  3. Pazar satış hedeflerinizi belirtiniz:” Pazarda XXX Firmaları yer almaktadır. Şirket büyüdükçe bu büyük firmaların ürün alımı yaptığı Çin hedeflenmektedir. Çin’de bir masa üstü bilgisayar kasası ve içerisindeki 300 Watt Power Supply fiyatı en az 5.000 adet alımlarda 10 dolar iken, Türkiye’deki tedarikçilerde bu kasa fiyatı 30 dolar + kdv dir.  Ve bu fiyat toptan fiyattır. CCTV güvenlik kamerasının fiyatı XX gibi bir firmada 20 dolar +kdv  iken, Çin’de bu fiyatlar 5 dolar çizgisinde seyrediyor. CCTV Kablonun 100 metre fiyatı 15 dolar +kdv iken Çin’de 100 m CCTV kablo fiyatı 3 dolar civarındadır. Bu yolu firma olarak takip edersek çok ucuza ürün alıp piyasadan daha düşük fiyatlara verebiliriz. Satış hedeflerimizin çok üstüne çıkabiliriz!”
  4. Şimdi bir tablo oluşturun ve ne tip ürünler satacağınız/üreteceğiniz liste olarak sıralayıp karşısına maliyeti kar oranı ve satış oranını ekleyin.
  5. Birinci yıl satış hedefiniz gösteren bir tablo daha oluşturun.  Örnek verelim hemen: “X ilinde ve ilçelerinde iş yerleri ve konutlar hedef alınarak en kaliteli ürünleri çok az bir kar oranı ile satmak hedeflenmektedir. Piyasada çok fazla ve çeşitli kalite-fiyatlarda ürün var. Bu çeşitliliği bir dezavantaj olmaktan çıkarıp tek bir markaya bağımlı kalmadan ürün çeşitliliğini sağlamak önemlidir. 50 dolara satılabilecek güvenlik kamerası ile 1000 dolara satılabilecek güvenlik kamerası bazı iş yerleri için aynı işi görür. Bu nedenle ucuz ürünleri de teknik servis desteği olmak şartı ile tedarik etmek gereklidir. Pazarlama ve ikna yeteneğimizin bu işteki tecrübelerimizle pekiştiğini ve satmak istediğimiz ürünlerin en iyi taraflarına sürekli vurgular yaparak, müşterilerimizi ikna edebileceğimizi düşünüyoruz”.
  6. Sektörünüzdeki fırsat ve tehditlere değinin. Örnek: Rakibiniz olan şirket-firmaların gelişen teknolojileri yakından izlediğini, sürekli kendilerini güncellediklerini görüyoruz. Her müşterinin ihtiyacına cevap verebilen firmalar pazardan büyük payı alırlar. Sektörümüz sürekli olarak güncellenmektedir, insanların güvenliğini arttıracak yeni dijital güvenlik sistemleri, her geçen gün yeni teknolojilerle donatılırken, piyasada varlığını devam ettiren daha düşük teknoloji ürünlerinin fiyatları düşmektedir. Bunu da bir fırsat olarak görmekteyiz. Müşterilerin işini çok rahat görebilecek güvenlik sistemlerinin bir üst modeli çıktığında, bir alt modellerin fiyatı yüzde 30’lara varan oranlarda düşmektedir. Bunun takibini online olarak yapmak önemlidir. “
  7. Sektörünüzde muhtemel riskler ve tehditler nelerdir? Sistematik disiplinli bir ve iyi bir ekiple ve iyi bir sermaye ile işlek bir noktada açılacak bir işyerinin önündeki tek tehdit, ön görülemez kazalar ve krizler olabilir. Tüm güvenlik sistemlerinin satışı dolar kuru üzerinden yapıldığı için kurun ani yükselişleri bir tehdit olabilir.  Elbette, yeni bir firma olmak bazı dezavantajlar da getirir. Örneğin henüz referansların olmaması bir dezavantaj olabilir. İkinci olarak tehdit olarak döviz kurlarının yüksek orandaki artışlarını gösterebiliriz. Sel deprem kazalar doğal tehditlerdir ve bunların önüne geçilemez. Ancak iş yerlerimizi ve ürünlerimizi sigortalatarak mali bir güvence sağlayabiliriz.”

Beklenmeyen durumlar olursa ne gibi bir planınız var? Örnek: İllimizde binlerce kalifiyesiz ve işsiz genç bayanlar ve erkekler vardır. Her 6 ayda bir İş kur ve halka eğitim merkezlerinden alacağımız destekler ile 5 işsiz gencimize iş imkânı sağlayıp kalifiyeli eleman olarak yetiştirmek isteriz.  Çünkü montaj işi ekip işidir ve sürekli olarak işini bilen ekiplerimiz oldukça güvenle piyasa ihtiyaçlarına cevap verebiliriz. Bu amaç doğrultusunda nitelikli eleman sıkıntısını giderilebilir. Kamera & güvenlik sistemlerinin satışı ve montajını yapabilecek sürekli çalışmaya hazır bir teknik ekip çekirdek kadro olarak bulunmalıdır. Hastalık kaza işten ayrılma durumlarında hazırda bulunacak ikinci bir teknik ekip yetiştirmeyi de planlıyoruz. Dışarıdan aldığımız ve yetiştirdiğimiz elemanları ilk etapta bünyemize almayacağız. Şirket geliştikçe ve talep arttıkça şirket bünyesine daha önce yetiştirilmiş elemanlar alınacaktır. Beklenmedik bir diğer durum; ortaklığın bozulması, doğal afetler kazalar ve ölümcül hastalıklar, iş kazaları olabilir. Önlenemez durumlar olan doğal afetlerle ilgili olarak tüm personel eğitilecektir.  Elemanlar iş güvenliği eğitiminden geçirilecektir. Güncel olarak gelişen teknolojilerden haberdar edilmek için seminerlere ve fuarlara gidilecektir.

  1. Ürün ve hizmet planını nasıl oluşturduğunuzu açıklayın.
  2. İş yeriniz için “yer seçimi” nasıl yapıldı? Örnek: Yer seçimi yapılırken dikkat edeceğimiz husus, şehir merkezine yakın 2 katlı bir iş yeri seçmek olacaktır. Fahiş fiyatlarda kira bedeli ödememek için de bu konuda az da olsa tolerans gösterilebilir.  Sadece teknik servis amacı güdülmediği için, ve çok çeşitli ürün teşhiri yapılacağı için trafiği yoğun yer seçimi önemlidir. Kirası sıfır lira olan ve hiçbir müşteri potansiyeli olmayan yer kiralamaktansa, müşteri potansiyeli ve uygun park yeri olan iş yeri kiralanacaktır.”
  3. Ürün ve hizmetinizi insanlara nasıl tanıtacaksınız? Web sitesi ile il ve çevre illerdeki müşterilere ulaşmak- Çevre illere ilk etapta sadece toptan satış yapılacak. Broşürler basılacak. Güvenlik sistemlerinin önemi vurgulanacak ve uygun fiyat vurgulanacak. Bilindik markalardan sponsorluk hizmeti alınacak, büyük mağazalarda stant yerleri kiralanacak, Bilboard kiralanacak. Promosyonlar verilecek. Çekilişler düzenlenerek her ay müşterilere elektronik ürün hediye edilecek (flaş diskler, mp3 çalarlar vs..”

 

4.)ÜRETİM PLANINIZ NEDİR?

Şirketinizin NACE kodunu KOSGEB sitesinden bularak bu alana yazın. İşinizin ne kadar risk ( yangın patlama, kesme vs) taşıdığı kodlarla belirtilmiştir.

  1. Üretim ve hizmetin sunum sürecini tablo olarak hazırlayın.  Bu süreç,
  2. İş yeri kiralama,( x gün)
  3. Gerekli izinler ve ruhsatların alınması ( x hafta)
  4. Yasal kuruluş işlemlerinin hazırlanması ( x gün)
  5. Kredi başvuru süreci( x hafta)
  6. İş yerinin donatılması ( x hafta)
  7. Ekipmanların satın alınması ( x hafta)
  8. Üretim girdileri için bağlantıların kurulması (x hafta)
  9. Teknik personelin tedarik edilmesi ( x hafta)
  10. Üretimin başlaması( x hafta)

Şeklinde bir plan olmalıdır. Şimdi de işletmenizin örgüt şemasını çiziniz. Yönetim başlığı altında montaj, pazarlama muhasebe birimi servis gibi birimler yer alacak. İşinizin akış şemasını da buraya ekleyin.

  1. Sunum teknikleri ve standartları yazın.
  2. Hukuksal gereksinimleri sıralayın. İzin ruhsat ve oda kayıt işlemleri nerede yapılacağı kaç gün alacağı gibi bilgileri yazın.
  3. Firmanın organizasyon şemasını yazın.
  4. Her bireyin görevleri ve alacakları sorumlulukları tablo olarak yazın.
  5. Ne tür personel alacaksınız, ne gibi nitelikleri olacak? Ayrı bir tablo olarak yazın.

 

5.)FİNANSAL PLANINIZ NEDİR?

Bu alanda büyük bir tablo olacak. Yatırım harcamalarınız bir sütunda, karşısına toplam tutarları ve diğer sütunda ortakların karşılayacağı maliyeti, diğer sütunda ise KOSGEB desteği beklentisi TL olarak yazılacak.

 

6.)İŞLETMENİZİN GİDERLERİ NE OLACAK?

Bu tabloda işletmenizin giderleri yer alacak, bu giderler neler olabilir? Teşhir edeceğiniz ürünlerin her eşiti olabilir. Kira gideriniz, elektrik telefon internet yakıt su gideri personel giderleri, işletmede bakım onarım giderleri, tüm sigorta giderleri, muhasebe giderleri ,yemek giderleri vs.. Bunları da yazıp ne kadarını öz sermayeden karşılayacağınız belirtin. Ne kadarını KOSGEB ödeyecek beklentinizi yazın.

  1. Yıllık kar tablonuzu oluşturun.  Birden on ikinci aya kadar, her ay ne kadar ürün- hizmet satacaksınız ve kar ne olacak. Aylık kar yıllık kar belirtilecek. Tabi yeni şirket olduğu için ilk 1-2 ay için kar olmayabilir.
  2. Ne zaman kar edeceğiniz gösteren bir tablo hazırlayın. 1. Yıl mı yoksa 2. Yıl mı kar etmeye başlayacaksınız. Kara geçiş noktası tablosu hazırlarken; şu bilgilerin listelenmesi gerekiyor.

b1) satış ve teknik servis giderleri

b2) işletme giderleri

b3) Amortismanlar

b4) Finansman giderleri

b5) Vergi öncesi kar

b6) Ödenecek vergiler

b7) Vergi sonrası kar

b8) İşletme sermayesi

b9) Sabit yatırım

b10) Net Nakit Akımlar yazılacak. Bu tablo 2 yıl için hazırlanacak

  1. Diğer kaynakların finansmanı

c1)Başlangıç maliyetiniz açıklanacak

c2)Sabit Yatırım Desteği-geri ödemeli

c3)İşletme gider desteği

c4)Kuruluş Teçhizat Ofis Desteği

c5)İşletme Kuruluş Evrak Kırtasiye Desteği

c6)Yıllık işletme gideri

 

                                                                                                    

      Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39