KDV Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır?

Ana Sayfa > Kosgeb

KDV Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır?

KDV Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır?

Geçmiş dönemlere ait bir KDV beyannamesini düzeltmeniz gerektiğinde, eğer bu beyanname ile son beyannameniz arasında farklı beyannameler de varsa bunların tümü için düzeltme beyannamesi oluşturmanız gerekir. Eğer bu düzeltmeler sonucunda ödenecek bir vergi çıkmadıysa her dönem için ayrı ayrı düzeltme beyannamesi vermenize gereke kalmaz. Böyle bir durumda, düzeltmenin yapıldığı dönem ile son vergilendirme dönemine ilişkin düzeltme beyannamesi verilmesi yeterlidir.

Önceki dönemler için yapılan düzeltme beyannamesi kanuni süre dışında kaldığı için usulsüzlük cezası kesilebilir. Bu cezalar, düzeltme beyannamenizin matrah artırıcı ya da azaltıcı olmasına göre farklı şekilde uygulanabilir.

ÖTV Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır?

ÖTV düzeltme beyannamesi 3 şekilde gerekli olabilir. Bunlar;

  • Fazla ya da yersiz hesaplanan ÖTV’nin düzeltilmesi
  • Malların iadesi, işlemin gerçekleşmemesi ya da işlemden vazgeçilmesi halinde yapılacak düzeltme
  • KDV iade alacağına mahsup yoluyla ödenen ÖTV’nin iadesi şeklindedir.

Fazla ya da yersiz hesaplanan ÖTV’nin düzeltilmesi:

ÖTV’nin konusu olan mallar üzerinde yersiz veya fazla vergi hesaplanan durumlarda gerekli işlemleri yapmanız halinde bunlarla ilgili borçlanmanız ya da ödediğiniz vergiler için düzeltme yapabilmeniz mümkündür. ÖTV üzerinden mahsup edebileceğiniz ya iade talebinde bulunabileceğiniz II sayılı listeye kayıtlı taşıtlar için dönem şartı aranmaz. Bu şekilde işlemlerin gerçekleşebilmesi için fazla veya yersiz ödenen verginin size iade edilmesi, bunun defter kaydının tutulması, belgeler ile beyannamede gösterilmesi gerekir.

Malların iadesi, işlemin gerçekleşmemesi ya da işlemden vazgeçilmesi halinde yapılacak düzeltme:

ÖTV kanununda yer alan II sayılı listede geçen kayıt ve tescile tabi malların tescilden sonraki iadesi durumu hariç, malların iadesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi ya da matrahta değişikliklerin oluşması hallerinde düzeltme yapabilmeniz mümkün olur.

ÖTV üzerinden mahsup edebileceğiniz ya da iade talebinde bulunabileceğiniz II sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallar için dönem şartı aranmaz. Ancak, işlem yapılabilmesi için iadesi gerçekleşen malların işletmeye girmesi ve bunların defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi gerekir.

KDV iade alacağına mahsup yoluyla ödenen ÖTV’nin iadesi:

KDV iade alacağına mahsup yolu ile ödenen ÖTV’nin talebi halinde, iade taleplerinin esas kaynağının KDV alacağı olması sebebiyle böyle iade talepleri KDV Genel Uygulama Tebliğinin ilgili bölümü uyarınca uygulanır. Böyle bir durumda, iadenin gerçekleşmesi için düzeltme gerekçesi bakımından Tebliğin gerekli bölümlerinde belirtilen belgelerin ibrazı da gerekir.