GEÇİCİ VERGİDE dikkat edilmesi gereken ÖNEMLİ hususlar!

Ana Sayfa > Kosgeb

GEÇİCİ VERGİDE dikkat edilmesi gereken ÖNEMLİ hususlar!

Bilindiği üzere 2022 yılı 1. dönem geçici vergi beyannamesi 17.05.2022 tarihine kadar verilecektir. Geçici vergi beyannamesinin verilebilmesi için 31.03.2022 tarihi itibariyle aşağıdaki çalışmalarının tamamlanması gerekmektedir.
1- Kasada bulunan dövizler değerlenmelidir. (MB efektif alış kuruile değerlenir)
2- Dövizli alınan çekler ve senetler değerlenmelidir. (MB döviz alış kuru ile değerlenir)
3- Bankalar ile ilgili kayıtlar tamamlanmalı ve dövizli bankalar değerlenmelidir. (Bankada bulunan dövizler MB döviz alış kuru ile değerlenir)
4- Dövizli verilen çekler ve senetler değerlenmelidir. (MB döviz alış kuruile değerlenir)
5- Bankalarda bulunan fonlar değerlenmelidir.
6- Bankalarda vadesi bir sonraki döneme isabet eden repo ve vadeli hesapların dönem sonuna kadar işlemiş olan faiz gelirlerinin gelir tahakkuklarının yapılması.
7- Dövizli alıcılara ait hesaplar değerlenmelidir. (MB döviz alış kuru ile değerlenir)
8- Dava ve icra safhasında bulunan alacaklar varsa bunlara ait dava açıldığına dair belgeler ve bunlara ilişkin şüpheli alacak karşılığının ayrılması. Daha önce karşılık ayrılan dava ve icra safhasında bulunan alacaklar için tahsilat yapılmış ise bunların konusu kalmayan karşılıklara kaydının yapılması.
9- Kaydi envanter çalışması yapılmalı ve fiili envanter ile uyumu sağlanmalıdır. Dönem sonu itibariyle yapılmış stok sayım listelerinin sayımı gerçekleştirenler ve firma yetkilisince imzalanmış ve kaşelenmiş bir suretinin hazırlanması.
10- Üretim işletmelerinde imalat kayıtlarının yapılarak satılan mamul maliyetine aktarılması sağlanmalıdır. Ticari işletmelerde satılan ticari mal maliyetine ilişkin kayıtların yapılması.
11- Alınan ve verilen dövizli avansların değerlemesi yapılmalıdır. (MB döviz alış kuru ile değerlenir)
12- Dönem içinde satılan amortismana tabi iktisadi kıymetler varsa bunların kayıtlardan düşülüp düşülmediğinin kontrolü ve dönem içinde satın alınan iktisadi kıymetler varsa bunların amortisman listesine kaydedilip kaydedilmediğinin kontrolünün yapılması. Amortisman listelerinin hazırlanması ve amortisman kayıtlarının yapılması
13- Ücret tahakkukları ve kira tahakkuklarının kayda alınması ve muhtasar beyanname ile kontrolünün yapılması.
14- 280 ve 180 hesaplarda bu dönemi ilgilendiren giderlerin ilgili gider hesaplarına kaydının yapılması.
15- Dövizli kredi hesaplarının değerlemesi yapılmalıdır. (MB döviz alış kuruile değerlenir)
16- Kredi hesaplarının faiz tahakkukları yapılmalıdır.
17- Dövizli satıcılara ait hesapların değerlemesi yapılmalıdır. (MB döviz alış kuruile değerlenir)
18- Ödenmeyen SGK ve İşsizlik Sigortası primlerinin listesi çıkarılmalıdır. (Ödenmeyen SGK primleri mali karın tespitinde Kanunen Kabul Edilmeyen Gider yazılmalıdır.)
19- Önceki hesap dönemlerinde ödenmediği için beyannamede Kanunen Kabul Edilmeyen Gider yazılan ve bu dönem ödenen SGK ve İşsizlik Sigortası primleri mali karın tespitinde beyanname üzerinde Diğer İndirimler olarak indirim konusu yapılmalıdır.
20- KDV tahakkukları yapılmalı ve KDV beyannameleri ile mutabakatı sağlanmalıdır.
21- Kasa ve ortaklar cari hesaplarına adat yapılması gerekiyor ise dönem sonu itibariyle adat hesabının yapılması ve adat faturalarının (adat faizi üzerinden % 18 KDV hesaplanarak) kayıtlara alınması gerekir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN LÜTFEN VERGİ UZMANIMIZ MANSUR ACAR İLE İLETİŞİME GEÇİN. 

Tlf: 0554 763 63 39