Evde üretene devlet desteği! 240 bin TL şartına dikkat!!!

Ana Sayfa > Kosgeb

Evde üretene devlet desteği! 240 bin TL şartına dikkat!!!

Milyonlarca ev kadınının üretime katılmasını sağlamak için birçok destek ve teşvik paketi açıklanıyor. Kadınlar, evde ürettikleri ürünleri internet üzerinden satışa çıkardığında vergi muafiyetinden de yararlanabiliyor. Muafiyet kapsamındaki ürünler; havlu, örtü, kilim, takı, dikiş gibi pek çok ürünü kapsıyor. Ev hanımlarının üretime katılması için bu gibi ürünlerde vergi desteği üzerinden teşvik sağlanıyor.

Ev kadınlarının üretime girmesi ve çalışma hayatına katılması konusundaki teşvikler devam ediyor. Bu kapsamda evde ürettiğini internet üzerinden satışa sunan kadınlar, vergi desteğinden yararlanabiliyor. Ancak her ürün vergi muafiyeti kapsamında sayılmıyor. Koronavirüs kaynaklı olarak pek çok çalışmayan kadın, çalışma hayatına dahil olarak ev ekonomisine destek olmak ya da ek iş olarak evde üretim yapmaya başladı.

Evde üretene destek!

Özellikle pandemi sebebiyle birçok iş yerinin kapanması ve işsizliğin artması sonucunda birçok çalışmayan kişi, evden ürettikleri ürünleri satışa sunarak ev ekonomisine destek olmayı ya da kendisine bir ek gelir elde etmeyi istiyor.
Bu kapsamda kadınların çalışma hayatına girmesini hızlandırmak için ev kadınlarına vergi desteği ile teşvik veriliyor.
Buna göre evde ürettiği ürünleri, internet üzerinden satışa sunan kişiler, vergi muafiyetinden yararlanabiliyor.

240 bin lira şartı!

Muafiyet kapsamında 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirler bulunuyor. Evden üretim yapanlar, bu yıl içerisindeki hasılatının 240 bini aşmaması durumunda bu muafiyetten yararlanıyor.
Vergi muafiyetinden yararlanmak için bir bankadan ticari hesap açmak ve esnaf vergi muafiyeti belgesi almak gerekiyor.

Muafiyet şartları

Muafiyetin koşulları ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirleniyor. Bu kapsamda bu koşullar şu şekilde sıralanıyor;
Esnaf vergi muafiyeti belgesi alınacak ve 3 yılda bir güncellenecek, satış gelirlerinin tahsili ve bunlar üzerinden tevkifat yapılması için bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsili gerekecek.
Bankalar da bu ticari hesaplara aktarılan tutarlar üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 4 gelir vergisi kesintisi yapacak ve bir aya ilişkin aktarılan tutarlar üzerinden tevkif edilen vergileri beyan edip ödeyecek.
Esnaf muaflığından yararlanan kişilerin bir veya üzeri işçi çalıştırdığı durumlarda kesinti oranı yüzde 2 olacak. İndirimli oranın uygulanması için ilgili ayda 1 işçinin en az 10 gün çalıştırılması gerekecek.
Bu yıl için hasılatın 240 bin lirayı geçmesi durumunda içinde bulunulan takvim yılında esnaf muaflığından faydalanılabilecek, izleyen takvim yılının başından itibaren ise bu haktan yararlanılamayacak.
Birden fazla ürün imal edilerek internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satılması durumunda, her bir ürün cinsi için ayrı ayrı değil, tüm ürünlerden elde edilen toplam hasılat için geçerli olacak.
Esnaf muaflığından faydalananların mükellefiyet tesisi, belge düzenleme, defter tutma ve beyanname verme gibi yükümlülükleri bulunmayacak.

Vergi muafiyeti hangi ürünlerde geçerli?

Vergi muafiyeti hakkı evde üretilen her ürün için geçerli olmuyor. Buna göre muafiyet kapsamına giren ürünler; dantel, halı, kilim, , fırça, havlu, örtü, hasır, örgü, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, pul, payet, sepet, süpürge, paspas yapma çiçek, boncuk işleme, takı yapma, tığ örgü işleri, dikiş, erişte, tarhana, mantı gibi ürünler ve benzerlik gösteren, aynı koşullarla üretilen ürünleri kapsıyor.
Bunun yanında evde kullanılabilen ürünler dışında sanayi tipi veya seri üretim yapabilen ürünlerin kullanılmaması gerekiyor. Dışarıdan işçi çalıştırılmaması ve satışların evden yapılması da önemli bir diğer husus.

Süreç nasıl işliyor?

Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen kişiler, Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alma Dilekçesi’ni doldurarak, ikametlerine en yakın vergi dairesine başvurarak ücretsiz şekilde belgelerini alabiliyor.
Belgelerini tamamladıktan sonra vergi dairesi yetkileri, işi yapacağınız eve gelerek yaptığınız işin doğruluğu hakkında bir tutanak tutuyor. Tutulan tutanak sonrasında ise vergi muafiyetinden yararlanılabiliyor.
 
 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39