Engellilere Hibe Kredi Şartları Nedir ? Girişimci Desteği Nasıl Alır ?

Ana Sayfa > Kosgeb

Engellilere Hibe Kredi Şartları Nedir ? Girişimci Desteği Nasıl Alır ?

%40 oranından fazla engelli raporuna sahip olan yeni girişimcilere KOSGEB, İŞ-KUR ve bazı devlete bağlı kurumlar hibe kredi imkanları sağlayarak yeni bir iş kurmak için imkanlar yaratmaktadırlar. Hibe olarak engellilere sağlanan girişimci desteği oranları 5.000 TL den başlayıp 50.000 TL kadar çıkmaktadır. Şartları sağlayan tüm engellilere projeleri onay almaları ile birlikte sağlanan bu imkanlara nasıl başvuru yapabilecekleri sizler için resimli olarak sitemizde yer verdik.

 

Engellilere Hibe Kredi Şartları Nedir ?

Çeşitli sizin ile birlikte ömür boyu gelecek hatalıklar dan biri veya bir kaçından dolayı engelli raporunuz var ise, yada askerde engeliniz den ötürü erken terhis oldu iseniz veya uzuvlarınız dan bazılarında fonksiyon sorunundan dolayı engelli iseniz, kuracağınız iş yeri için devlet size kurumları ile birlikte hibe olanakları sağlamaktadır. Sizlere özel olarak sağlamış olduğu bu imkanlar vatani görevlerini yaparken şehit olan kardeşlerimizin birinci derece eşleri ile yine vatani görevini yaparken gazi olan ağabeylerimize sağlanan imkanlar ile birere birdir. Devletimizin sizi iş dünyasına kazandırmak için bu derece önem verir iken sizden istediği bazı şartlar vardır. Bu şartlar aslına bakılır ise oldukça kolay ve sizin menfaatleriniz için alınan karar kapsamında uygulanan şartlardır. Her ne kadarda kurumlara göre istenilen bu şartlar değişse de bazı talep edilen kaideler aynıdır. Şimdi siz engelli kardeşlerimiz için hibe olarak iş yeri açma kredisi imkanı sunan kurumlar ve bu kurumların sizden talep ettiği şartları belirtmek istiyorum

KOSGEB Engellilere Sağlanan Hibe Kredi İmkanları

KOSGEB bildiğiniz gibi NACE kodları ile oluşturmuş olduğu listede yer alan iş kollarına hibe kredi imkanları sağlamaktadır. Şayet siz değerli engelli kardeşlerimiz de KOSGEB Desteklenen Sektörler ve NACE kodları içinde yer alan bir iş kolunda dükkan açarak işletme sahibi olacak iseniz, diğer girişimcilere nazaran ” Şehit yakını, Gazi ve Kadın Girişimci ” gibi ayrıcalıklı olarak bu kurumdan istifa edebilirsiniz. İlk olarak bu belirttiğim kitlede yer alan girişimciler için sağlanan ayrıcalığı belirtmek, daha sonra ardından da hibe alabilmek için hangi şartları sağlamanız konusuna detaylı bir şekilde değineceğim.

Engellileri KOSGEB %20 Daha Fazla Desteklemektedir.!

Kurum kadın girişimci veya birinci derece de şehit yakını yada engelli olsun olmasın tüm yeni iş yeri kuracaklar için tek bir destek programı oluşturmuştur. Bu programın adı da ” Yeni Girişimcilik Destek Programı ” dır. Program, engelli kardeşlerimizi ve birinci derece şehit yakınları ile kadın girişimcileri %20 daha fazla destekleme imkanı sunmaktadır. Birim tarafından oluşturulan bu program yeni iş yeri kuracak olanların,

 
  1. İşletmenin kuruluş döneminde ki giderleri.
  2. İş yerinin kuruluş zamanında 24 ay için de alınan makine ve teçhizatların masrafları
  3. İş yerinin yine 24 ay içinde çalışan personellerine yapılan maaş ödemeleri ve işletme kira masrafları

gibi harcamaları için hibe olanağı sağlamaktadır. Üstelik engelli vatandaşlarımız için bu destek oranı %20 daha fazladır. Şimdi engelli kardeşlerimizin program kapsamındaki ayrımcılığından biraz bahsedelim. Bunu daha sağlık bir şekilde sizlere anlatabilmek için destek programının çizelgesini paylaşmam gerekiyor.

Engellilere Hibe Kredi Avantajları

Engellilere Hibe Kredi Avantajları

Destek listesinde özellik ile altını çizdiğim alanlara bakar iseniz destek oranlarının normal girişimcilere göre %20 daha fazla olduğu gözükmektedir. Bu oran 1. ve 2. bölgeler de normal girişimcilere %60 iken engelli kardeşlerimize %80 diğer bölgelerde ise normal girişimciler için %70 iken yine engelli kardeşlerimiz için %90 kadar çıkmaktadır. Şimdi gelelim bunun ne ifade ettiğine.

Bunu biraz örnekler ile de açıklamaya çalışacağım. İlk olarak hepimiz şunu bilmeliyiz ki KOSGEB bölgelere göre ve şahsın niteliğine göre destek oranı belirlemiştir. Örnek destek programında belirtilen rakamları hibe olarak alabilmemiz içinde belli bir miktarda harcama yapmamız gerekmektedir. Yani çizelgedeki belirtilen rakamın tamamını alabilmek için o rakama tekabül edecek gideri sağlamanız gerekmektedir.

Mesela 100 bin TL birim farz edelim hibe veriyor. Siz 1.2. bölgelerde yer alan bir engelli girişimci olduğunuz düşünlen. Program kapsamında aldığınız destek oranı %80 tür. Yani yaptığınız her alış verişin %80 hibe olarak size verilecektir. Taki toplam %80 olarak verilen alış veriş ve yukarıda belirttiğimiz kalemlerin toplamları 100 bin TL ulaşana denk. Mesela;

  • İş yeri açılışlarının giderleri için yapılan harcama 60 bin TL hibe alacağınız %80 = 48 bin TL
  • Personel maaş ödemeleri 50 bin TL %80 olarak geri alacağınız 40 bin TL
  • 15 Bin TL de kira gideri olarak desek % 80 yaklaşık 12 bin TL sini hibe olarak geri alacaksınız.

Toplam yapılan harcama 60 + 50 + 18 = 125 bin TL

Hibe olarak geri alınan toplam rakam ise 100 bin TL

Bu hesaplamaya göre 100.000 TL toplam giderin sadece 25.000 TL si sizin cebinizden geri ödemesiz olarak çıkacaktır.

Başvuru Şartları Nedir ?

Mümkün olduğunca sizlere açık bir şekilde destek programının engellilere olan ayrıcalığından bahsetmeye çalıştım. Şimdi sıra geldi başvuru şartlarını listelemeye.

  1. Mutlaka elinizde ” Girişimcilik Belgesi ” olması gerekmektedir. Bunu Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alarak sağlayabilirsiniz.
  2. En az %40 engelli raporuna sahip olmanız gerekmektedir.
  3. KSB sistemine giriş yapmak için KOSGEB’e ilk kayıt başvurusu işlemini yapmanız gerekmektedir.
  4. http://destek.kosgeb.gov.tr/ adresine girerek ” Yeni Girişimci Başvurusu ” yapmalısınız. Oluşturduğunuz başvuru formunu ve engelli raporunuzu ( imza sirküleri dahil ) kendi birimimize teslim etmelisiniz.
  5. KOSGEB İş planı projesi hazırlamanız ve bunu tüm bu bahsettiğim işlemler tamamladıktan sonra kurula sunum yaparak onaylatmamız gerekiyor.

Tüm şartlar bunlardır.

İŞ-KUR eski hükümler dahil olmak üzere engelli olan vatandaşlarımıza 36 bin TL kadar hibe işletme destekleme kredileri sağlamaktadır. Başvuru formu ve detaylı bilgiler BURADA‘dır.

Engellilere Hibe Kredi Şartları Nedir

Engellilere Hibe Kredi Şartları Nedir

Türkiye Halk Bankası Engellilere 5 bin TL Faizsiz Kredi Şartları

Türkiye Halk Bankası her ne kadar da siz engelli kardeşlerimize hibe kredi imkanı sunmasa da 5 bin TL den başlayıp 25 bin TL kadar faizsiz kredi olanağı sağladığı için bunu sizler ile paylaşmadan edemedim. Şartları sağlayan tüm engelli yeni girişimcilere sunulan faizsiz kredi imkanları 12 ay ödemesiz ve 36 ay eşit taktikli olarak verilmektedir. 25.000 TL kadar çıkan limitler ile iş yeri kurmak isteyen engelli kardeşlerimiz, bu oranın tamamını çekebilmek için bir araya gelmeleri gerekmektedir. Yani Türkiye Halk Bankası iş kuracak olan engelli kişi başına 5.000 TL vermektedir. Şartlarını sıralar isek.

  1. Yeni iş yeri kuracak olan engelli kardeşimizin 35 yaşının geçmemiş olması.
  2. Kuracağı sektöre dahil bir deneyime sahip ve gerek duyulur ise ustalık belgesi olması.
  3. Engelli raporuna sahip olması.
  4. İpotek veya KGF kefaleti sağlanması istenilmektedir.

Türkiye Odalar Birliği Başkanlı tarafından da resmi sitesinde yayımlanan destek http://borckatso.tobb.org.tr/modules.php?name=halkbankasi bağlantısında detaylı bir şekilde yer almaktadır.

 

 

      Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39