e-Haciz Nedir? Nasıl Kaldırılır? Kaç günde Kaldırılır?

Ana Sayfa > Kosgeb

e-Haciz Nedir? Nasıl Kaldırılır? Kaç günde Kaldırılır?

                    

E-Haciz Nedir?

E-haciz, bir diğer adı ile elektronik haciz, devlete ödenmemiş borçlar sebebiyle uygulanan bir haciz türüdür. Genelde elektronik haciz işlemi, vergi borçları sebebiyle maaşlar üzerinden uygulanır. Ancak borcun ve ödemenin boyutu ve durumuna göre gayrimenkul veya araç gibi menkullere de uygulanabilmektedir.

 

E-Haciz süreci aşağıdaki gibidir;

Vergi Dairesi Otomasyon Programı kısaca VEDOP üzerinden alınan borçluların bilgileri, bağlı bulundukları vergi dairesi’e iletilir. Bilgiler iletildikten sonra elektronik ortamda, Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilir. Gelir İdaresi Başkanlığı, bankaları bilgilendirir ve hesaplara bir süre sonra elektronik haciz (e-haciz) uygulanır.

 

E-Haciz Kimlere Uygulanır?

Çok sorulan bir diğer soru olan e-haciz kime uygulanır sorusunun cevabı ise şöyle; Devlet kurumlarına ödenmemiş borçlarından ötürü, borçlu kişinin banka hesaplarına e-haciz uygulanır. E-haczi oluşturan borç türü Devlet kurumlarına olan borçları kapsar.

Kullanıcıların oldukça sorguladığı, E-haciz uygulamasının geçerli olduğu bazı borçları sizler için derledik; Bunlar şöyle sıralanabilir;

  • Trafik cezaları
  • Karayolu taşıma kanununa göre kesilen para cezaları
  • Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları
  • Motorlu taşıtlar vergisi
  • Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları
  • RTÜK idari para cezaları
  • Öğrencilerin, KYK’ya olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları
  • Sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları
  • Mahkeme cezaları
  • Tüm vergi borçları

 

E-Haczin Yasal Prosedürü Ne Şekildedir?

E-haciz uygulanabilmesi için borçlu kişilere, vergi daireleri, 6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun ödeme emri tebliğ eder. Habersiz bir e-haciz uygulaması yapılamaz tebliğ etmek esastır.

 

E-Haciz borcu nasıl sorgulanır?

E-haciz borcu sorgulamak için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girerek e-devlet şifrenizle işlem yapmanız mümkün.

 

E-Haciz Borcu Taksitlendirilebilir mi?

E-haciz borcunun taksitlendirilmesi birçok borçlu kişinin ihtiyaç duyduğu bir uygulama ve Evet, E-haciz borcunun taksitlendirilmesi mümkündür. E-haciz uygulanmadan önce tebliğ edilir ve borçlu kişiye 15 gün süre verilir. Bu 15 gün içerisinde söz konusu olan borç ödenirse haciz işlemi gerçekleşmez. Ve bu süreçte borç taksitlendirilebilir. E-haciz işlemi taksit yoluyla ödeme yapılarak da durdurulabilir. Bunun gerçekleşmesi için ilk aşamadan borcun %20’si ödenir. Sonraki aşama ise belirlenmiş taksit tutarlarının belirlenen tarihlerde düzenli olarak ödenmesidir.

 

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-haczin tebliğinden itibaren borçluya verilen 15 günlük süre içerisinde ödeme yapılmazsa haciz işlemleri başlar. Borcun bu süre içerisinde ödenmesi veya belirli bir kısmının ödenerek kalan tutarın taksitlendirilmesi durumunda haciz durumu ortadan kalkar. Ancak borçlu kişiye verilen süre içerisinde herhangi bir ödeme yapılmazsa e-haciz kesinleşir ve uygulamaya konulur.

 

Haciz ile E-Haciz Arasında Ne Fark Var?

E-haciz işlemlerinin vergi dairesi ve haciz işlemlerinin icra daireleri aracılığı ile gerçekleştirilmesi dışında bu iki haciz türünün uygulanma süreçleri arasında büyük bir fark bulunmamaktadır.

 

E-Haciz İtiraz Süresi Ne Kadardır?

E-Haciz tebliği yapılan kişi, duruma itiraz etmek istiyorsa, söz konusu borcun olmadığını, veya tebliğ öncesinde ödenmiş olduğu, veya itiraza konu olan sebebini, 7 gün içerisinde yazılı olarak  tahsil dairesine bildirmekle yükümlüdür.

 

 

      Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39