e-Fatura Tasarımı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ana Sayfa > Kosgeb

e-Fatura Tasarımı Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

e-Fatura Tasarımı Nasıl Yapılır?

e-Fatura, kağıt ortam üzerinde hazırlanan ve faturanın elektronik ortama taşınmış halidir. Bu elektronik belge XML olarak adlandırılan bir format ile oluşturulur. Farklı formatların da yardımı ile HTML olarak web sayfasına dönüştürülür.

e-Fatura portalında ya da özel entegratörünüz vasıtası ile e-Fatura’nızı oluşturmak istemeniz halinde hazır formattan faydalanabilir ya da kendi markanıza uygun fatura tasarımı oluşturabilirsiniz. Kendi faturanızı tasarlamak için e-Fatura’nıza ait XSLT tasarımını düzenlemeniz gerekir. Sonrasında ise bu tasarımı e-Fatura entegratörünüze ileterek işlemi tamamlayabilirsiniz.

e-Fatura tasarımını oluşturabilmeniz için önce XSLT belgesi oluşturmanız gerekir. Bunu yapabilmeniz için ise HTML ve XML bilgisine sahip olmalısınız. 

e-Fatura tasarımını oluştururken her program ile uyum sağlayıp sağlamadığına dikkat etmeniz gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen birtakım yazılım standartları mevcuttur. e-Fatura bu standartlara uygun olarak oluşturmanız gerekir. Fatura tasarım dosyası bu standart XML dosyası aracılığı ile web sayfası oluşmasını sağlar. Bu yüzden, XSLT dosyalarını dilediğiniz program ile kullanmanız mümkün olur.

e-Fatura Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

e-Fatura tasarımında dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunur. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir:

  • Oluşturduğunuz dosyaya ait boyutun toplamda 150 KB’tan fazla olmamasını sağlayın.
  • JavaScript gibi betikleri kullanmamayı tercih edin.
  • HTML kodlamasını duyarlı yapmaya özen gösterin.
  • İnternet aracılığı ile yüklenen resim ve benzeri dış bağlantı adresine sahip olan elemanları kullanmadan tasarımı oluşturun.
  • Her tarayıcıda farklı davranış gösteren CSS kullanmaktan kaçının.
  • Firmanıza dair e-Fatura tasarımında kullanacağınız bilgilerin doğruluğundan muhakkak emin olun.

XSLT Dosyası Nedir?

XSLT dosyası, XML dosyasının tarayıcı üzerinde nasıl görüntülendiğini belirleyen bir stil dosyasıdır. Tek başına işe yaramamakla birlikte XML dosyası ile işlem görebilir.

XSLT dosya uzantısına sahip olan bir dosya, genişletilebilir stil sayfasını dönüştürebilen bir stil dosyasıdır. Yani, bir XML dosyasını dönüştürüp biçimlendirebilmek için XSL komutlarını kullanan bir dildir.

XSLT dosyası, bir metin dosyası halindedir ve XML dosyasında izlenmesi gereken kuralları o sağlar. XSLT’nin diğer işlevlerinden biri ise XML dosyasının farklı bölümlerini sıralayıp düzenlemek ile ögelerden bazılarını tamamen görüntülememek üzerinedir.

XSLT dosyası, XML dosyaları ile kullanıldığında orijinal XML dosyası değişmeden yeni bir XML dosyası oluşturulur. XSLT dosyaları, XML ve diğer tüm yapılandırılmış belgeleri dönüştürmek üzere kullanılabilir.

 

Detaylı Bilgi İçin İletişim Vergi Kosgeb Uzmanı

MANSUR ACAR 0554 763 63 39