Beyanname Çeşitleri

Ana Sayfa > insaatler

Beyanname Çeşitleri

Beyanname Çeşitleri

Beyanname Çeşitleri:

Yıllık Beyanname: Muhtelif kaynaklardan bir takvim yılı içinde elde edilen kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasına ve bu suretle hesaplanan gelirin vergi dairesine bildirilmesine mahsustur. Bir takvim yılına ait beyanname izleyen yılın Mart ayının başından 25. günü akşamına kadar, gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticarî kazançlardan ibaret olması halinde izleyen yılın Şubat ayının başından 25. günü akşamına kadar beyan edilir.
Şubat ayı içerisinde verilmesi gereken beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi Şubat ve Haziran aylarında; Mart ayı içerisinde verilmesi gereken beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında; iki eşit taksitte ödenir. ÖNEMLİ NOT : 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı , VUK ‘nun 28.madesinin verdiği yetkiye istinaden 115 nolu VUK sirkülerinde yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar beyanname verme tarihleri ilk ödeme tarihine kadar uzatıldı.

Muhtasar Beyanname: Muhtasar beyanname, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirmesine mahsustur. 94'üncü madde gereğince vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın 23. günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar; 26. günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine yatırılır. ÖNEMLİ NOT : 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı , VUK ‘nun 28.madesinin verdiği yetkiye istinaden 115 nolu VUK sirkülerinde yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar beyanname verme tarihleri ilk ödeme tarihine kadar uzatıldı.
Münferit beyanname: Dar mükellefiyete tabi olanların yıllık beyanname ile bildirmeye mecbur olmadıkları kazanç ve iratlardan, vergisi tevkif suretiyle alınmamış olanların bildirilmesine mahsustur. Bu kazanç ve iratların iktisap olunduğu tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili vergi dairesine bildirilmesi mecburidir. Münferit beyanname ile bildirilen kazançların vergisi, beyanname verme süresi içinde vergi dairesine ödenir.

Geçici Gelir Vergisi
Ticari kazanç sahipleri (basit usulde vergilendirilenler hariç) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, üçer aylık kazançları üzerinden %15 oranında oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi bir vergi türü değildir. Cari yılın gelir vergisine mahsup edilmek üzere üçer aylık dönemler itibariyle peşin olarak ödenir ve izleyen yıl hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir.
Hesaplanan geçici vergi, üç aylık dönemi izleyen ikinci ayın 14. günü akşamına kadar bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve 17. günü akşamına kadar ödenir.
ÖNEMLİ NOT : 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı , VUK ‘nun 28.madesinin verdiği yetkiye istinaden 115 nolu VUK sirkülerinde yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar beyanname verme tarihleri ilk ödeme tarihine kadar uzatıldı.

Diğer İndirimler
Aşağıda yer alan giderler kazancın olması halinde beyanname üzerinden indirilir. Söz konusu indirimlerin kazancın elde edilmesi ile bağlantısı yoktur. Sosyal ve ekonomik amaçlarla aşağıda indirimler düzenlenmiştir.
1. Mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50'si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri
2. Mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları
3. Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde engellilerin beyan edilen gelirlerine, 31 inci maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı da yararlanır.)
4. Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağış ve yardımlar.(Gelirin %5’ine kadar)
5. Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin yapımı için her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.
6. Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı.
7. Turizmi ve kültürel değerleri desteklemek için yapılan ödemeler
8. Sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için % 50'si.
9. Mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının tamamı
10. Cumhurbaşkanlığınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağışların tamamı.
11. İktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı.
12. Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarlar
13. Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinin yarısı
14. Engelli kişileri istihdam teşviki