KOSGEB Makine Teçhizat ve Ekipman Alım Desteği 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

KOSGEB Makine Teçhizat ve Ekipman Alım Desteği 2021

                                                                                                   

KOSGEB makine desteği 2021 yılı KOBİ destekleme projeleri, geçmiş yıllarda olduğu gibi devam ediyor. Çok küçük güncellemelerle devam eden KOSGEB makine ve teçhizat desteği, yapacak işletmelere büyük avantajlar sağlamaktadır.

Desteğin yeni ve hâlihazırda işletmelere veriliyor olması, ülke ekonomisine üretim kaynaklı girdinin daha fazla olmasına da imkân tanıyor. KOSGEB makine teçhizat desteği ile birlikte, gerekli şartları taşıyan işletmelerin başvuru kapsamında değerlendirerek işletmeleri için gerekli olan makine desteğini almaları için eğitim görmeleri gerekiyor.

KOSGEB girişimcilik kursuna katılan işletme sahipleri ya da yetkilileri, alacakları eğitimin ardından bir iş planı ya da proje hazırlaması gerekmektedir. Hazırlanacak iş planı ya da proje kapsamında, işletmede ihtiyaç duyulan makine ve teçhizatlar listelenmeli, alınan ürünler faturalandırılarak KOSGEB’e faturaların sunulması gerekir. KOSGEB tarafından yapılacak ödeme, sadece faturalandırılabilir makine ve teçhizatlar için yapılabilmektedir.

 

Yeni İşletme Kuracakların KOSGEB Makine Desteği 2021 Şartları

Yeni işletmelerin KOSGEB makine desteği alma şartları, aşağıdaki gibi olup bu şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

  • İşletme kuracak kişinin, 18 yaşını doldurması gerekmektedir.
  • KOSGEB sistemi üzerinden, KOSGEB veri tabanında kaydı bulunmalıdır.
  • Ayrıca bu desteği almak isteyen yeni işletme sahiplerinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.

2021 KOSGEB makine desteği alabilmek için, başvuru sahibinin bu destekten önce başka bir KOSGEB desteği almamış olması gerekmektedir.

Destek kapsamında başvuru yapacak kişilerin, belirli bir projesinin ya da iş planının da kâğıt üzerinde hazır olması ve projeye bu plan dahilinde başvurması gerekiyor.

 

KOSGEB Veri Tabanına Nasıl Kayıt Olunur? Gerekli Belgeler Nelerdir?

Herhangi bir KOSGEB desteği alabilmek için, destek almak isteyen işletme sahibinin KOSGEB veri tabanına kayıt olma zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi halde, KOSGEB tarafından sağlanan desteklerden yararlanmak mümkün olmamaktadır.

  • KOSGEB resmi internet adresi olan kosgeb.gov.tr sitesine erişim sağladıktan sonra, sağ üst köşede mavi zeminde bulunan “e-Hizmetler” butonuna tıklayın.
  • Yeni açılan pencerenin sol alt kısmında yazan “KOSGEB’e kayıtlı değilseniz tıklayınız” butonuna tıklayın.

                                        

Bu aşamadan sonra, karşınıza yeni ekran gelecektir. Bu ekranda yukarıdan aşağıya doğru; “İşletme Kayıt”, “Organizatör Kayıt” ve “AR-GE Girişimcisi Kayıt” butonları bulunmaktadır. Her butonun sağ alt köşesinde ise beyaz zemin üzerinde, “Başvur” butonu yer alır. Burada en baştaki “İşletme Kayıt” kısmının sağ alt kısımda bulunan “Başvur” butonuna tıklayın.

Karşınıza çıkacak yeni pencerede, “Vergi/T.C. Kimlik No” ve “İşe Başlama Tarihi” kutucukları bulunmaktadır. Buraları doldurduktan sonra, hemen sağ altta bulunan “Giriş” butonuna tıklayın.

Yeni açılan ekranda, “İşletme Bilgileriniz” kısmı çıkar. Bu ekranda bilgilerinizi kaydedip, “KOSGEB Müdürlüğünüzü Seçiniz” bölümünden, bağlı olacağınız birimi seçtikten sonra “Kaydet” butonuna tıklayın.

  • Başvuru yapmak istediğiniz alanı seçtikten sonra, e-Devlet şifrenizi kullanarak “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza gelecek ekranı kontrol edip bilgilerinizin doğru olması durumunda, “Evet Devam Et” butonuna tıklayın.

Bu kaydı yaptırdıktan sonra, işletme kaydı için sizden istenilecek bilgiler şunlardır.

  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • Güncel KOBİ bilgi dokümanı
  • KOBİ beyannamesi
  • İşletmenizin bağlı bulunduğu odaya ait faaliyet belgesi
  • İşletmeye ait imza sirküleri

 

Yeni İşletme Sahipleri için KOSGEB Makine Teçhizat Desteği Özellikleri

Yeni işletme kuracak kişilere, KOSGEB tarafından verilen desteğin genel özellikleri aşağıdaki gibidir. Bu başvurunun yapılmadan önce, KOSGEB girişimcilik kursuna giderek eğitim alınmalı ve ardından işletme kurularak başvuru yapılmalıdır.

  • Orta ileri seviyede teknolojik alt yapıya sahip yeni kurulan işletmeler için verilen maksimum destek tutarı, 200.000 TL’dir.
  • İleri seviye teknolojik işletmeler için ise KOSGEB tarafından verilen en yüksek destek tutarı, 300.000 TL’dir.

Yerli malı belgesi ile alınan teçhizat ve makineler için, yukarıdaki desteğe ek olarak %15 daha fazla destek verilebilmektedir. Yani alacağınız makine ve teçhizatların yerli malı ürünler olması durumunda, destek %15 daha fazla olmaktadır.

  • Destek kapsamında temin etmek istediğiniz makine ve teçhizatların, 3 yaşını geçmemiş olması şartı bulunmaktadır.

Satın alacağınız teçhizat ve malzemeler, öncelikle KOSGEB tarafından işletmenizde olup olmadığı kontrol edilerek destek verilmektedir. Yani makinelerin işletmenizde hazır olması ve alırken mutlaka fatura karşılığında alınmış olması gerekir.

                                             

 

Daha Önceden Kurulmuş İşletmeler İçin Makine Desteği Şartları

Yeni kurulmuş olmayan, zaten mevcutta faaliyetlerine devam eden işletmelerde, KOSGEB makine desteği 2021 yılı desteklerinden yararlanabilir. Bu işletme sahiplerinin başvuru yapması için gereken şartlar, şunlardır.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

  • 18 yaşını doldurmuş olmak

  • Güncel KOBİ beyannamesinin olması ve işletmenin KOSGEB sistemine kayıtlı olması

  • Önceki yıla ait bilanço yılında, zarar etmemiş olmak

  • Son 2 yıl içerisinde, KOBİGEL desteklerinin herhangi birinde başarısız olmamak

  • En az 1 senelik işletme olmak

  • KOSGEB tarafından desteklenen konulardan biri ile özgün ve alakalı bir proje oluşturmak

  • Daha Önceden Kurulmuş İşletmelerin Alacağı Makine Desteğinin Özellikleri

Daha önceden kurulmuş olan ve gerekli şartları sağlayan işletmelerin alacakları KOSGEB makine ve teçhizat desteği özellikleri, aşağıdaki gibidir.

  • Destek üst limiti, 300 bin TL’dir.

  • Faizsiz kredi desteği sunulmaktadır.

  • Verilen kredinin ödemesi, 24 ay içerisinde yapılmaktadır.

  • Dileyen işletme sahipleri, ilk 6 ay içerisinde herhangi bir ödeme yapmayabilirler.

  • Yerli üretim teçhizat ve makine almayı tercih edecek işletme sahiplerine, onaylanan destek tutarının %15’i kadar daha fazla destek verilmektedir.

  • Daha önce kullanılmamış makine ve teçhizatlar, bu destek kapsamındadır.

 

KOSGEB Hangi Makine ve Teçhizatlara Destek Vermektedir?

Her şeyden önce destek alınmak istenilen makinelerde, mevcut işletmeler için yeni olma şartı ve yeni açılacak işletmelerde ise makinelerin 3 yaşında olma şartı bulunmaktadır.

Malzemelerin işlenmesi, taşınması veya ambalajlanması gibi görevleri yerine getirebilen özelliklerde olmalıdır. Yani bu özelliklerden en az birini kapsıyor ve işin devamını kolaylaştırıyor olması gerekmektedir.

Ayrıca destek başvurusu yapılacak makinelerin ya da teçhizatların, güç devreli kumandalı makineler olması desteğin onaylanma ihtimalini güçlendirecektir.

Teçhizat desteklerinde ise daha çok, işletmede kullanılan bir makinenin kullanım özelliğini değiştirecek yapıdaki teçhizatların tercih edilmesi gerekmektedir. Bir makinen daha iyi çalışmasını sağlayacak araç ve yazılımlarda bu destek kapsamındadır.

 

KOSGEB Makine Desteği 2021 Amaçları Nelerdir?

KOBİ’lerin desteklenerek daha nitelikli üretim yapmaları, buradaki en temel amaçtır. Aynı zamanda işletmelerin daha teknolojik alt yapı ile hizmet vermelerini sağlamak hedeflenmektedir.

Tüm KOSGEB desteklerinde olduğu gibi, her şeyden önce girişimcilerin proje ve yeni iş planı kabiliyetlerinin geliştirilmesi bu tip desteklerin en önemli amaçları arasında yer almaktadır.

KOSGEB Makine Teçhizat Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • KOSGEB internet sitesine erişim sağlayın.

  • KOBİ/Girişimci olarak giriş yapın.

  • Açılan E-hizmetler sayfasında, “Tüm Hizmetleri Göster” seçeneğine tıklayın.

  • “KOBİ Kredi Faiz Desteği Başvurularının Alınması” kısmına tıklayın.

  • Açılan menüden, “2021 Makine Teçhizat Kredisi” butonuna tıklayın.

  • Bu aşamadan sonra sistem sizi, e-Devlet giriş kapısına yönlendirecektir. Mevcut e-Devlet giriş bilgilerinizle, sisteme giriş yapın.

e-Devlet sayfasında, doğrudan bir form sayfası açılacaktır. Bu form sayfasındaki gerekli alanlara, doğru ve eksiksiz bilgilerinizi girerek tamamlayın ve formu gönderin.

Bu aşamanın ardından, KOSGEB destek başvurunuz değerlendirilmeye alınacaktır. Başvurunun onay alması durumunda, tarafınıza KOSGEB yetkilileri tarafından bilgi verilecektir. 

 

 

      Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39