7256 Sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler

Ana Sayfa > Kosgeb

7256 Sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler

17.11.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7256 sayılı Kanunla kamu alacaklarının yapılandırılması ve varlık barışı düzenlemesinin yanında vergi kanunlarında ve istihdamın teşviki kapsamında bazı kanunlarda değişiklik yapılmıştır. Bu çalışmamızda, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununda yapılan düzenlemelerden bahsedilecektir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesine eklenen fıkra

7256 sayılı Kanunun 35 inci maddesiyle, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesine eklenen (6) numaralı fıkraya göre, Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların, 5 hesap dönemine ait kazançlarına kurumlar vergisi oranının %18 olarak uygulanması öngörülmektedir. Düzenleme 1/1/2021 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2021 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 17.11.2020 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre, Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların (bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri hariç) paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançlarına kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanır. İndirimden yararlanılan hesap döneminden itibaren beş hesap dönemi içinde pay oranına ilişkin bu fıkrada belirlenen şartın kaybedilmesi hâlinde, indirimli vergi oranı uygulaması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

Düzenlemeyle, anonim şirketlerin Borsa İstanbul aracılığıyla halka açılmaları teşvik edilmekte ve böylece sermeye piyasalarının genişlemesi sağlanmaktadır. Bu indirim dolayısıyla halka açık hale gelen firmalar önemli bir vergisel avantaj sağlamış olacaktır. Uygulamada kritik nokta, %20 halka açıklık oranının 5 yıl boyunca sağlanması gerekliliğidir. Bunun dışında başka herhangi bir şart yoktur. 

İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39

VERGİ UZMANI: MANSUR ACAR