- Tarh ve tahsil sırasında haklar nelerdir?

Ana Sayfa > Kosgeb

- Tarh ve tahsil sırasında haklar nelerdir?

-Tarh ve tahsil sırasında haklar

a.  Vergi miktarından fazlasını ödememe hakkı

b. Vergi tahsilatında süre ve yardım hakkı 

bulunmaktadır.

Çağdaş vergi sistemlerinde olması gereken mükelleflerin beyanına göre vergilerin tarh edilmesidir. Mükelleflerin kendi beyanları ile çelişkiye düşemeyeceklerinden, beyana dayalı tarhiyata karşı dava açılamayacağı VUK ’un 378/2. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Yalnız, İdari Yargılama Usulü Kanununun 27/3. maddesi “ihtirazi kayıtla” beyanname verilmesi halinde mükelleflerin dava açma hakkını saklı tutmuştur.

Diğer taraftan VUK ’un 371. maddesinde düzenlenen “pişmanlık ve ıslah” müessesesi ile, beyana dayanan vergilerde vergi kanunlarına aykırı davranışları kendiliğinden bir dilekçe ile bilgi veren ve belirlenen şartlarda ödeme yapan mükelleflere vergi kaybına bağlı suçlara ilişkin cezalardan (vergi ziyaı ve kaçakçılık) kurtulma hakkı verilir.

Vergi mükelleflerinin yersiz ve fazla vergi ödemeleri durumunda, bunları diğer kamu borçlarına mahsup ve takas edilmesini gibi isteme hakları mevcuttur (AATUHK, md. 23). Mükelleflerin devletten iade olarak almaları gereken vergilerin geç ödenmesi nedeniyle ekonomik kayba uğramamaları için, VUK ’un 112/4. maddesinde iade edilecek vergilerin gecikmesi halinde devletin mükellefin alacağı için mükellefe faiz ödemesini de benimsenmiştir.

Bunun yanında ayrıca, vergi borçlarının ödenmesinde iyi niyetli mükelleflerin çok zor duruma düşmelerini önlemek amacıyla,

AATUHK ’nın 48. maddesinde belirlenen şartlar çerçevesinde tecil ve taksitlendirme imkânı sağlanmıştır. VUK ’un 115. ve AATUHK ’nın 105. maddelerinde de belirtildiği gibi afetlerden zarar gören mükelleflerin zararlarını kısmen olsun gidermek, durumlarını daha da ağırlaştırmamak ve dolaylı yardım ve kolaylık sağlamak amacıyla, terkine başvurma hakkı düzenlenmiştir

Daha fazla bilgi için GSM:0554 763 63 39