VERGİ KAYBI, NEDENLERİ VE YÖNTEMLERİ

Ana Sayfa > Kosgeb

VERGİ KAYBI, NEDENLERİ VE YÖNTEMLERİ

Vergi kaybı genel olarak, vergi uygulamaları yoluyla sağlanması beklenen hasılat ile fiilen elde edilen hasılat arasındaki fark olarak tanımlanabilir. Bu anlamda vergi kaybı; mükelleflerin kontrolleri altında olan ya da olmayan, isteyerek ya da farkında olmadan neden oldukları vergi kaybının tamamını kapsamaktadır. Vergi kaybının toplum üzerindeki en büyük etkisi, devletin görevlerini yerine getirmesinde en önemli kaynağı olan verginin, daha doğrusu gelirin ortadan kalkmasıdır. Hangi amaçla ve hangi ilkelere uyularak konursa konsun vergi, mükelleflerin iktisadi davranışları üzerinde çeşitli etkiler yapar ve bu etkiler her verginin niteliğine bağlı olarak birbirinden farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Vergi kaybı sonucunda meydana gelen etkiler mali, iktisadi ve sosyal etkilerdir. Mali etki, bütçe gelirlerinin azalmasına ilişkindir. İktisadi etki ise vergi kaçakçılığı sonucunda girişimciler arasındaki rekabet şartlarının bozulmasıyla, dürüst mükelleflerin artan mali yükümlülükleridir. Sosyal etkiler ise vergi kaçakçılığına bağlı olarak kamu otoritesinin ve vergi ahlakının bozulmasıdır. Vergi kaybının, dar ve geniş anlamda ifade edilmesi mümkündür. Buna göre geniş anlamda vergi kaybı, mükelleflerin vergi ile ilgili konulara yeterince nüfuz edememeleri veya iyi niyetli davranışlarına rağmen düşük vergi ödemesine neden olmaları yanında, bilerek ve isteyerek daha az vergi ödeme çabalarının sonuçları olarak ifade edilebilir. Öte yandan dar anlamda vergi kaybı ise, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini olması gerekenin altında gerçekleştirme çabalarının bir sonucudur.

Vergilendirme ile ilgili ödevlerin zamanında yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesi nedeniyle verginin zamanında tahakkuk etmemesi veya eksik tahakkuk etmesi şeklinde ifade edilebilen vergi kaybı, günümüzde değişen önem ve büyüklüklerde olmak üzere gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çözümlemeye çalıştıkları önemli bir problem durumundadır. Vergi kaybının geniş anlamda de- ğerlendirilmesi halinde, vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma kavramları beraber düşünülmektedir. Vergi kaçırma ve vergiden kaçınma fiilleri arasında kesin bir sınır çizmedeki güçlük, kaçınma halinde değişik ülkelerde farklı uygulamaların yapılması değil, kamuoyu, yargı, parlamento ve hükümetlerin olaya karşı takı ndıkları tavrın (ve anlayışın) ülkeden ülkeye ayrılıklar göstermesinden kaynaklanmaktadır.

 

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak

takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.

İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39