SGK Müdürü Kaya'dan Son Uyarı ''Yapılandırma Fırsatından Yararlanın''

Ana Sayfa > Kosgeb

SGK Müdürü Kaya'dan Son Uyarı ''Yapılandırma Fırsatından Yararlanın''

Samsun TSO’yu ziyaretinde konusan Samsun Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Il Müdürü Ünal Kaya, 31 Agustos’ta sona erecek, bazi alacaklarin yeniden yapilandirilmasina imkan taniyan 7326 sayili Kanun’dan ilgili isverenlerin ve kisilerin yararlanmasi çagrisinda bulundu.

SGK Il Müdürü Ünal Kaya, beraberinde Il Müdür Yardimcisi Mehmet Sengül ve Atakum Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Gülcay Yildirim ile birlikte Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi’ni (TSO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu ve Meclis Baskani Haluk Akyüz ile bir araya geldi. SGK Il Müdürü Ünal Kaya, ziyaretinde 9 Haziran’da Resmi Gazete’de yayimlanarak, yürürlüge giren bazi alacaklarin yeniden yapilandirilmasina imkan saglayan 7326 sayili Kanun hakkinda açiklamalarda bulundu.

Kanun hakkinda bilgi verdi

SGK Il Müdürü Ünal Kaya yaptigi açiklamada, 31 Agustos tarihinde sona erecek kanunun, birçok avantaji ve kolayligi beraberinde getirdigini söyledi.

7326 sayili Kanun’un içeriginden de bahseden Ünal Kaya, “Söz konusu Kanun ile sigorta primleri, genel saglik primleri, issizlik sigorta primleri, 30 Nisan 2021’den önce islenen fiillere iliskin idari para cezalari, is kazasi, meslek hastaligi veya malullük sonucunda dogan rücu alacaklari, yersiz ödenen gelir ve ayliklardan dogan alacaklar, Bag-Kur sigortalilarinin daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyasi halinde dogan alacaklar, istege bagli ve topluluk sigortasi primleri, Kanun’un yayimi tarihinden önce asillari ödenmis alacaklarin; henüz ödenmemis fer’ileri, 5510/Ek-5, Ek-6’nci maddeleri ile 2925 sayili Kanun kapsamindaki sigortaliliklardan dogan primler, 6183/48. madde kapsaminda taksitlendirilen alacaklar yapilandirma kapsamindadir. Yapilandirma kanununa göre süresinde ödenen alacaklara, kanunun yayimlanma tarihinden sonra gecikme cezasi ve gecikme zammi uygulanmayacaktir” dedi.



Avantajlarla dolu

Yapilandirmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istenmeyecegini hatirlatan Kaya, “Yapilandirmadan önce tatbik edilen hacizler, yapilacak ödemeler nispetinde kaldirilacaktir. Yapilandirilan borçlardan dolayi icra takibi ve haciz islemleri yapilmayacaktir. Yapilandirmada ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazisi alinabilecektir Yapilandirma devam ettigi sürece yapilandirma taksitlerinin ve yapilandirma disindaki borçlarin süresinde ödenmesi kaydiyla sigorta primi tesvik uygulamalarindan yararlanilacaktir. Borcunu yapilandiranlar, ilk taksiti ödemeleri ve cari dönemde 60 günden fazla borçlarinin olmamasi sarti ile kendileri ve bakmakla yükümlü olduklari kisiler saglik hizmetlerinden yararlanabilecektir. Ihale ve insaat is yerleri Için; borçlarinin pesin veya taksitle tamaminin ödenmesi kaydiyla ilisiksizlik belgesi/teminat iadesi yazisi verilecektir. Borç teminat karsiligi yapilandirilirsa, yapilandirilmis olan borçlarin ödenmesi beklenilmeden ilisiksizlik belgesi/teminat iade yazisi verilebilecektir” diye konustu.



Firsat iyi degerlendirilmeli

Birçok konuda çok önemli imkan ve kolayliklar getiren 2925 sayili Kanun’un bir firsat oldugunu ve iyi degerlendirilmesi gerektigine vurgu yapan Ünal Kaya, sunlari kaydetti:

“Bu imkanlardan faydalanmak için 31 Agustos 2021 tarihine kadar basvuru yapilmasi gerekmektedir. Yapilandirma basvurulari; isverenlerce, e-sigorta kanaliyla, sahsen veya posta yoluyla ilgili SGIM/ SGM’ye, 4/b Bag-Kur sigortalilari tarafindan, e-devlet üzerinden, sahsen veya posta yoluyla herhangi bir SGIM/ SGM’ye, primlerini kendi ödeyenlerce, e-devlet üzerinden, sahsen veya posta yoluyla dosyalarinin oldugu yerdeki SGIM/ SGM’ye yapabileceklerdir. 4/b Bag-Kur sigortalilari, ihya borçlari için sigorta dosyalarinin oldugu yerdeki SGIM/ SGM’ye 01 Kasim 2021 tarihine kadar basvuru yapabileceklerdir. GSS prim borçlarinin yapilandirilmasi için basvuru sarti aranmamaktadir. Prim aslinin ve prim aslina uygulanan YI-ÜFE’nin yüzde 10’nun, en son 01 Kasim 2021 tarihine kadar veya geç ödeme zammiyla birlikte 30 Kasim 2021 tarihinde pesin ödenmesi halinde YI-ÜFE tutarinin yüzde 90’i silinecektir. Ilk taksitin süresinde ve tam ödenmesi sartiyla kalan prim aslinin ve prim aslina uygulanan YI-ÜFE’nin yüzde 50’sinin 31 Aralik 2021 tarihine kadar tamaminin ödenmesi halinde, YI-ÜFE tutarinin yüzde50’si silinecektir. Taksitli ödemeyi tercih edenler ikiser aylik dönemlerde 6, 9, 12 ve 18 esit taksitle ödeme yapabileceklerdir. Yapilandirma taksitlerinden ilk iki taksitin süresinde ödenmemesi, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yili içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapilandirma bozulacaktir. Prim borcu bulunan Bag-Kur sigortalilarinin borçlarini 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapilandirma kanunu kapsaminda yapilandirmamalari halinde; 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçlari silinecektir. Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortaliliklari 01.05.2021 itibariyle yeniden baslatilacaktir.”

 Kaynak : İHA

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39