Önemli Duyurular!!2020 Yılı GİB Uygulamaları..

Ana Sayfa > Güncel Kanunlar

Önemli Duyurular!!2020 Yılı GİB Uygulamaları..

            2020 yılında uygulanacak Vergi,Muhtasar ve Pirim Hizmet Beyannemesine ilişkin uygulamaları şöyle sıralayabiliriz;
1. Gelir İdaresi Başkanlığı özel bankalar üzerinden vergi tahsilatı uygulamasını 1 Ocak 2020 itibarıyla sonlandırıyor. Bloomberg HT'nin ulaştığı belgeye göre, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından sektördeki tüm özel bankalara konuyla ilgili bilgilendirme yazısı gönderildi. Bankalara gönderilen yazıda, özel bankaların, merkez, şube, internet bankacılığı, ATM, telefon bankacılığı dahil her türlü kanal aracılığıyla yaptıkları vergi tahsilatı uygulamalarının 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren sona ereceği belirtildi. Bu tarihten itibaren özel banka müşteri olan mükellefler sadece GİB'in internet sitesi üzerinden, bankalarının kredi kartları ile vergi ödemesi yapabilecek.
2. Ayni gün icinde vergi mükellefi olanlara vergiler dahil 5.000 Tl ve üstü vergi mükellefi olmayanlara vergiler dahil 30.000 Tl ve üstü faturalar portal üzerinden e arşiv fatura olarak düzenlenmek zorunda.
3. Tüm serbest meslek mensupları en geç 01.06.2020 tarihine kadar e smm ye geçmek zorunda.
4. Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri ve Muhtasar Beyannamenin birleştirilmesi ile oluşturulan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi 01.01.2020 tarihinde (Ocak/2020 dönemine ait olup, 26 Şubat 2020 tarihine kadar yapılacak beyanlar ile) Türkiye genelinde uygulamaya geçecektir. Beyanname verilirken sorun yaşanmaması için vergi kimlik numaranız ile prim ve hizmet bilgilerini bildirebileceğiniz işyeri sicil numaralarını Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesi'nde "Mükellef İşlemleri" modülünde "Mükellef Dosyası" altında yer alan "SGK 4/1-a İşyeri Sicil Bilgileri" bölümünden kontrol edebilirsiniz. Eksik veya hatalı olan işyeri bilgileri için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmanız gerekmektedir.
5. Defter Beyan Sistemine “Beyannameyi Düzenleyen Bilgilerine” Yönelik Girişler 15 Ocak 2020 Tarihine Kadar Yapılması Gerekmektedir.
6. 4/b sigortalıları için ahilik primi ödenecektir.
7. Ocak ayından itibaren üçer aylık dönemler itibariyle geçici vergi beyannamesinin verildiği ayın sonunda e-defter kapatılacak. Son 3 aya ilişkin e-defter kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın sonunda kapatılacak.
8. Verbise kayıt yapılacak.
9. İşletmeler binek otonun aylık kira bedellerini muhasebeye kaydederken en fazla aylık 5 bin 500 liralık kısmını gider yazabilecekler.
10. Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla yüzde 70’i gider yazılabilecek.Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanlar için bu kısıt geçerli olmayacak.
11. Biten (tamamlanmış) yıl itibariyle 50 ve üzeri işçi çalıştıranlar yada 25 milyon TL den çok gerçek ve tüzel kişiler için (işçi sayısı ay bazında farklılık halinde 7 ay 50 ve üzeri işçi çalıştırıldıysa) KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI (VERBİS) na sistem üzerinden müracat edilerek ve ilgili kuruma başvuru evraklarını gönderilmesi gerekmektedir. SON BAŞVURU TARİHİ 31.12.2019
12. E-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterliliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur.
13. Vergi Usul Kanununun 163. maddesi 4108 sayılı Kanunla “İş ve teşebbüsün bir yerden diğer bir yere nakledilmesi adres değişikliği sayılır.” şeklinde değiştirilmiştir.
14.İşyeri naklinin, aynı il içerisinde veya iller arasında olması, farklı uygulama yapılmasını da gerektirmeyecektir.
15.Elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam etmek isteyen mükellefler dilekçelerini yeni vergi dairesine verebilecekleri gibi başvurularını Başkanlığımız İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda da yapabileceklerdir.
Mükellefin elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam edebilmesi için vergi dairesine dilekçe vermesi hâlinde vergi dairesi tarafından bu belgeler nev'i ve sayı itibarıyla tespit edilerek tutanak düzenlenecek, vergi dairesi müdürü ve mükellef tarafından imzalandıktan sonra tutanağın bir örneği mükellefe verilecektir. Mükelleflerin bu başvurularını Başkanlığımız İnteraktif Vergi Dairesi sistemi üzerinden elektronik ortamda yapmaları hâlinde ise kullanılmamış belgelere ilişkin tutanak düzenlenmeyecektir.
**** 1/01/2020 DEN İTİBAREN YENİ E -FATURA SİSTEMİNE GEÇİŞ OLACAĞIN DAN DOLAYI
BUNA BAĞLI OLARAK KESİLEN MÜSTAHSİL FATURALARI GÜNLÜK KESİLECEK VE YİNE BU DURUM DAN ÖTÜRÜ TİCARET BORSASINA TESCİL İŞLEMLERİ HAFTALIK (01/07-08/14-15/21-22-30) OLARAK YAPILACAKTIR.
YASA GEREĞİ HAFTALIK OLARAK TESCİL EDİLMEYEN ;
PATATES ,SOĞAN,MUHTELİF SEBZE VE MEYVELER %2 OLAN TESCİL BEDELİ % 4 OLARAK UYGULANACAKTIR VE YAPILAN GEÇ TESCİLLERDE %1000/6 FAİZ UYGULANACAĞI İSTANBUL TİCARET BORSASI TARAFINDAN TARAFIMIZA İLETİLMİŞTİR BİLGİNİZE..