Kosgeb Üniversite Mezunu Destek 2021

Ana Sayfa > Kosgeb

Kosgeb Üniversite Mezunu Destek 2021

KOSGEB Lisans Mezunu Desteği 2021 Genç girişimcilerin kendi işlerini kurmalarına yardımcı olan KOSGEB; lisans mezunu desteği ile üniversite mezunlarının hem daha kolay bir şekilde iş bulabilmelerini sağlamayı hem de ülkemizdeki işsizlik oranlarını büyük ölçüde düşürmeyi hedefliyor.

Nitelikli eleman desteği olarak ifade edilen lisans mezunu desteği; yanında lisans mezunu çalıştıran işletmelere ciddi anlamda destek sunuyor.

Bu destek kapsamında KOSGEB; hem işverenlerin yükünü hafifletmeyi hem de üniversite mezunu gençlerin geleceklerini inşa edebilmelerini amaç ediniyor.

 

Bu yazımızda kısaca KOSGEB lisans mezunu desteği nedir? Neleri içerir? Kimler bu destekten yararlanabilir? vb. bu desteğe dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

İşte, KOSGEB nitelikli eleman desteğine dair bilmeniz gereken detaylar:

KOSGEB Lisans Mezunu Desteği Nedir?

 

Şüphesiz ki tüm işletmelerin kendi alanında eğitim almış, işletmeye katkısı olan nitelikli elemanları yanlarında çalıştırmaları, iş verimliliklerinin yükselmesi, hem iç hem de dış pazarda yerlerinin sağlamlaşması, müşteri ağlarının genişlemesi anlamına geliyor.

Lakin nitelikli elemanlara verilmesi gereken maaşın asgari ücrete nazaran yüksek olması; küçük ya da orta ölçekli işletmelerin maddi açıdan zorlanmasına yanlarında yeterli sayıda nitelikli ve üniversite mezunu personel çalıştıramamalarına neden oluyor.

Bu noktada KOSGEB nitelikli eleman desteği ile işletmelerin yardımına koşuyor.

 

Bununla birlikte KOSGEB lisans mezunu desteğinden faydalanmak isteyen kobilerin birtakım özelliklere de sahip olmaları gerekiyor.

Bu destek doğrultusunda işyerine yeni üniversite mezunu sigortalı personel alacak olan işletmelere 50 BİN TL’ye kadar uzanan maddi destek sunuluyor.

 

Kısacası KOSGEB lisans mezunu desteğinin hem personellerin hem de işverenlerin çıkarını gözeten, bir yandan da ülkenin eğitimli çalışan sayısını yükseltmeyi hedefleyen bir destek olduğunu ifade edebiliriz.

KOSGEB Lisans Mezunu Desteği 2021 Başvuru Şartları

Lisans mezunu desteği; yalnızca 4 yıllık fakülte mezunu personel çalıştıranlara değil 2 yıllık üniversite mezunu ya da meslek yüksekokul mezunu istihdam edecek olan işletmelere de veriliyor.

Lakin bu işletmelerin de KOSGEB tarafından belirtilen bazı nitelikleri taşıyor olmaları gerekiyor. Yani her üniversite mezunu personel çalıştıran işletme, bu destekten maalesef ki yararlanamıyor.

 

KOSGEB nitelikli eleman istihdam desteği başvuru koşullarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • Bu destek kapsamında sadece işletmenizde yeni bir eleman istihdam edebiliyorsunuz. İşe alacağınız üniversite mezunu personelin son bir yıl içerisinde yanınızda çalışmamış ve sigortasının başlatılmamış olması gerekiyor.
  • Yanınızda part-time ya da full-time personel çalıştırmayı düşünüyorsanız, bu destekten yararlanma şansınız bulunmuyor. Destek kapsamında sadece tam zamanlı olacak şekilde personel çalıştırabiliyorsunuz.
  • Önlisans, meslek yüksekokul, dört yıllık fakülte mezunları, yüksek lisans mezunları ve üstü eğitim almış kişiler; destek kapsamında işe alınabiliyor.
  • Bu desteğe eş zamanlı yani aynı anda maksimum 2 çalışan, program süresince ise maksimum 4 çalışan için başvurabiliyorsunuz. Yani destek kapsamında en fazla 4 personeli istihdam edebiliyorsunuz.
  • Personelinizi işe aldıktan sonra destekten yararlanamıyorsunuz. Önce desteğe başvurmanız, sonra da personeli işe almanız gerekiyor. Başvuru sonrasında 45 gün içerisinde yeni personelinizi işe almanız bekleniyor. 45 gün dolduğu takdirde başvurunuz geçersiz kabul ediliyor.
  • Destekten yanında 5 ve üzeri sayıda personel çalıştıranlar yararlanabiliyor. Bu sayıda eğitim seviyesi etkili olmuyor. Yani 5 üstü lise mezunu personel çalıştırıyorsanız ve yeni personeliniz üniversite mezunu ise desteğe başvurabiliyorsunuz.

Kosgeb Üniversite Mezunu Destek 2021

KOSGEB Lisans Mezunu Desteğine Dair Bilmeniz Gereken Detaylar:

Bu desteğe dair bilmeniz gereken en önemli detayları aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • Destek kapsamında işletme sahibi, işletme ortakları, ortakların kardeşleri, annesi, babası, eşi ya da çocukları istihdam edilemiyor. Aynı zamanda emekliler ve TC uyruklu olmayanlar da bu destek kapsamında işe alınamıyor.
  • Yanınıza çalıştırmak üzere aldığınız personel işten ayrıldığında ya da personeli işten çıkardığınızda KOSGEB’e bu durumu mutlaka bildirmeniz gerekiyor.
  • Kadınlar doğum, erkekler ise askerlik vb. bazı özel sebeplerden ötürü işten ayrıldıklarında ve daha sonra aynı işyerinde işe başladıklarında desteğin kalan miktarı, işletmeye KOSGEB tarafından veriliyor.
  • İş kazası, hastalık vb. nedenlerden ötürü nitelikli personel işe bir süreliğine ara vermek zorunda kaldığında rapor süresi dolup işine geri döndüğünde destekten yararlanmaya devam ediyor.
  • Nitelikli personel, işveren tarafından işletmenin farklı bir şehrinde farklı bir şubeye transfer edilse dahi bu destekten yararlanabiliyor.
  • İşverenler 3 aylık periyodlar için desteğe başvurabiliyor. Lakin özel bir durum olarak nitelikli elemanın işten çıkarılması ya da işten ayrılması gerekirse ilk 3 ay dolmadan bile desteğe başvurabiliyorlar.

 

KOSGEB Lisans Mezunu Destek Miktarı 2021

Nitelikli eleman istihdam desteğinden yararlanmak istiyorsanız; personelinize verdiğiniz maaşın KOSGEB tarafından belirtilen alt limitin üstünde olması gerekiyor.

 

Aksi halde destekten yararlanamıyorsunuz.

50 BİN TL’ye uzanan bu desteğe başvurmayı düşünüyorsanız;

  • Ön lisans ya da meslek yüksekokul mezunlarına en az 2.500
  • Lisans mezunlarına en az 3.500 TL

maaş ödemeniz, sigortalarını ise personelleriniz işe başlar başlamaz başlatmanız gerekiyor.

Yani yanınızda asgari ücretle eleman çalıştırmayı düşünüyorsanız; bu destekten yararlanamayacağınızı ifade edebiliriz.

KOSGEB Lisans Mezunu Desteği 2021 Nasıl Başvurulur?

Bu destekten yararlanmak istiyorsanız; KOSGEB veritabanına mutlaka kayıt olmalı, desteklerden yararlanma hakkına sahip olmalısınız.

Yani öncelikle KOSGEB tarafından belirtilen koşulları taşıyor olmalısınız.

Desteklere başvurabilme aşamasına kadar geldiyseniz; KOSGEB İşletme Geliştirme Programına başvurmalısınız.

KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Faydaları:

KOSGEB’in bu destekle neyi hedeflediğini yani desteğe başvuran işletmelerin kazanımlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • KOBİLERİN maddi yükünü hafifletmek
  • Üretimi teşvik etmek
  • Ülke işsizlik rakamlarını azaltmak
  • İhracatı teşvik etmek
  • KOBİLERİN maddi güçlerini başka alanlara aktarabilmesine yani kendilerini geliştirebilmelerine olanak tanımak
  • Üniversite mezunlarının daha iyi koşullarda ve daha iyi maaşlar alarak çalışmasını sağlamak
  • İşletmelerin iş verimliliğini arttırmak

KOSGEB Lisans Mezunu Desteği Başvurusunda Talep Edilen Evraklar:

Başvuru esnasında KOSGEB tarafından sizden birtakım evraklar talep ediliyor.

Bu evrakları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • SGK Hizmet Listesi
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Personele dair maaşın aylık yapıldığını gösteren dekont
  • Kaşeli ve imzalı üniversite mezunu personel ücret bordosu
  • Personelin diploması ya da diploma yerine geçebilecek bir belge

Bu belgelerin KOSGEB’e iletilmesinden sonra KOSGEB başvuruyu değerlendirmeye alıyor. Maksimum bir ay sonrasında KOSGEB, başvuruyu onaylayıp onaylamadığını işletmeye bildiriyor.

Bu yazımızda kısaca KOSGEB lisans mezunu desteğiyle ilgili olarak sizleri aydınlatmaya çalıştık.

 

 

      Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39