KOSGEB nedir? Kimler Başvuru Yapabilir?

Ana Sayfa > Hakkımızda

KOSGEB nedir? Kimler Başvuru Yapabilir?

Zaman zaman kendi işimizi kurmayı düşünürüz. Ticari hayata atılmak ve kendi işimizin patronu olmak isteriz. Bunun yanında bazılarımız ek gelir olması için bir iş kurmayı ve kendimize ekstra bir gelir getirecek bir fırsat sağlamayı düşünürüz. Tabii ki kurmak istediğimiz işte başarılı olmanın yolu, çok istemek ve iyi bir fikir bulmaktan geçer. Bu noktada önemli olan aklımızdaki iş fikrinin tüm detaylarını düşünmemizdir. İyi bir planlama yaparak hiçbir detayı atlamadan bir şema oluşturmalıyız. Tüm bunları hallettikten sonra planlarımızı hayata geçirmek için sermayeye ihtiyacımız olur. Sermayemiz yeterli miktarda olmadığında kurduğumuz tüm planlar yarım kalabilir. Bu noktada devreye girişimcilere uygun ortamı sağlarken ülkemizin ekonomisinin de gelişmesine katkıda bulunan devlet destek kredileri girer. KOSGEB de bu destek kredilerinden biridir.

KOSGEB nedir?

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın halk arasında kısaltması olarak KOSGEB kullanılır. Bağlı olduğu kurum ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’dır. Ülkemizin sosyal anlamdaki ihtiyaçlarının ve ekonomisinin karşılanabilmesi için çalışan KOSGEB, orta ve küçük işletmelerin etki alanlarını ve sanayi paylarını artırmak için kurulmuştur. Aynı zamanda bu orta ve küçük işletmelerin birbirleriyle rekabet etme oranlarını ve güçlerini de artırma amacıyla çalışmaktadır. Özellikle KOBİ’lere destek olmaya önem verir. KOBİ’lerin kurumsallaşmasına ve Ar-Ge çalışmalarında ihtiyaç duyacakları desteği bulmalarına yardımcı olur.

Kimler KOSGEB’e başvurabilir?

İş kurmak isteyen herkes KOSGEB’ten yardım alamamaktadır. KOSGEB desteğinden faydalanmak için bazı kriterler vardır. Devletin verdiği bu destek kredisini alabilmek için KOSGEB tarafından verilen iş kurma eğitimleri alınmalıdır. KOSGEB’ katılabilecek kişiler şöyledir;

*İş kurarak ticari hayata adım atmak isteyenler

*Hali hazırda olan iş yerini geliştirmeyi planlayanlar

*İşi için yeni ekipmanlara ihtiyacı olanlar

*Pazarlama desteğine ihtiyacı olanlar

*Personel sayısını artırmak isteyenler

*Yurt içi ve yurt dışında düzenlenen fuarlara katılacaklar

*Çalışanlarına eğitim vermek isteyenler

*Ar-Ge çalışmaları yapmayı planlayanlar