İç denetim ne fayda sağlar?

Ana Sayfa > Kosgeb

İç denetim ne fayda sağlar?

Başarılı bir iç denetim ekibi, kurumlara büyük değer katar, fayda sağlar. Bunlardan bazılarını şöyle ifade edebiliriz:

  • İç denetim, yönetim kurulu/denetim komitesi ve üst yönetimin gözü ve kulağıdır. Onların, firmada; riskler etkin bir şekilde yönetiliyor mu? iç kontroller etkin mi? suistimale ilişkin tedbirler yeterli mi? varlıklar yeterince korunuyor mu? yönetsel ve finansal raporlamalar doğru mu? düzenlemelere uyum sağlanıyor mu?  operasyonlar verimli ve etkin bir şekilde yürütülüyor mu? vb sorularına bağımsız ve objektif bir şekilde cevap verecek tek birimdir.
  • İç denetim sağlık taraması yapar gibi, kurumun tüm öncelikli süreçlerini inceler, risk teşkil eden zayıflıkları tespit eder ve risklerin tekrar oluşmasını önleyecek şekilde önerilerde bulunur.
  • Etik kurallara uyum sağlanmasına yardımcı olarak kontrol ortamını güçlendirir, personel nezdinde denetim farkındalığı ve kültürü oluşturarak, suistimal vb zaafiyetlerin önüne geçer.
  • İlgili süreçlere ilişkin iç kontrolleri güçlendirerek; operasyonların etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini, mali ve yönetsel raporların doğruluğunu, yönetimin hızlı ve etkin karar almasını, her türlü varlıkların korunmasını, kaynakların etkin şekilde kullanılmasını, kayıpların önlenmesini, düzenlemelere uyumu sağlar ve böylece cezaları, hata ve suitimalleri önler ve erken uyarı işlevi görür.
  • Kurumsal yönetimle ilgili olarak, sorumluluğun, hesap verilebilirliğin, şeffaflığın artmasını sağlayarak, yatırımcılara güven verir ve organizasyonun itibarını artırır, bunun yanında, işlemlerin kişilere bağlı olarak değil, belirlenen prosedürlere uygun olarak yürütülmesini sağlayarak işletmenin kurumsallaşma ve sürdürülebilirliğe yardımcı olur.
  • İç denetim, bir çok alanda danışmanlık hizmeti vererek yönetime yardımcı olur. Örneğin; fayda ve maliyet analizleri yaparak maliyetlerin düşürülmesi, iş sürekliliği ve felaketten kurtarma planlarının hazırlanması, kurumsal kaynak planlama sistemlerinin seçimi ve kurulması, iç ve dış kaynak kullanımlarının etkinlik analizi, kurumsal risk yönetimi sistemlerinin kurulması, kalite sistemlerinin oluşturulması, kıyaslama (bençmark) çalışmalarının yapılması, süreç değerlendirme ve organizasyonel yapılanma çalışmalarının koordinasyonu, suistimal veya etik hattının kurulumu, iş süreçlerinde yer alan riskler ve kontrollerin tespiti ve iç kontrollerin oluşturulması, güvenlik/iç kontrol/regülasyonlara uyum vb alanlarda kurum personeline farkındalık eğitimlerinin verilmesi, yeni teknojilerin/innovatif fikirlerin araştırılması ve proje takipleri gibi alanlarda danışmanlık hizmeti verebilir. İç denetim, dışardan alınan danışmanlık hizmetleriyle karşılaştırıldığında, en uygun maliyetle bu hizmeti sağlayan bir birimdir.
  • İç denetim kurumda büyük resmi görebilen tek birimdir, diğer birimler kendi görev alanları içerisinde kuruma yardımcı olurken, iç denetim kurumun tüm süreçlerini inceleği için, departmanlar arası süreç zaafiyetlerini, koordinasyon ve iletişim eksikliklerini daha iyi görerek, problemlerin giderilmesi için en uygun önerilerde bulunur.