Butik Pastane Açmak İçin Neler Gerekli? (İzinler-Evraklar-KOSGEB)

Ana Sayfa > Kosgeb

Butik Pastane Açmak İçin Neler Gerekli? (İzinler-Evraklar-KOSGEB)

Bir çok ev hanımı gerçekten el lezzetleri ile kendilerinden söz ettirmektedir. Bu el becerilerini çoğunlukla ile evlerine maddi destek haline çevirmek için bu neden ile girişimcilik adımları da atmaktadırlar. Atılan bu adımlar neticesinde butik yani ufak çaplı pastane açmak belkide en iyi fikirlerden biridir. Devletimizinde KOSGEB üzerinden NACE kodları ile girişimci kadınlara bu kapsamda sağladığı hibeler de bu adımları destekler neticesindedir. Sizin üzerinize düşen ise sadece Belediye, vergi dairesi gibi resmi kurumlar tarafından talep edilen evrakları tanzim etmeniz yeterli olacaktır. Tüm bu gerekli belgelerin neler olduğunu ve KOSGEB desteği ile nasıl butik pastane açılacağını el becerisine güvenen cesaretli girişimci kadınlarımız için bizde yardım amaçlı olarak yer verdik.

 

Butik Pastane Nedir?

Ev hanımlarının iş hayatına atılması, bir çok yönden iyi olsa da evde sıcacık bir kek, sürpriz bir anne pastası yapımını da azaltmıştır. İşte bu nokta da anne eli değmiş ürünlerin sıcaklığını yaşamak isteyen küçük şık pastanelere başvurarak istediklerini alabilmekteler. Özellikle son dönemlerde revaçta olan pasta ve süsleme, doğum günü organizasyonu işleri bu tarz yerlere güzel paralar kazandırmaktadır. Anlattığımız gibi küçük ama şık ürünler yapıp, satışa sunan her türlü pasta, hamur işi yapan yerlere butik pastane denmektedir. Hamur işleri benden sorulur, Halk eğitimden de sertifikam da var diyorsanız. O zaman bu iş tam sizlik! Lütfen detaylar için yazımızın devamında gerekli aşamaları da takip edelim.

Butik Pastane Açmak İçin Gerekli Evraklar

Küçük bir yer olsa da pastane gıda ürünleri sattığından dolayı birçok hijyen ve sağlık kuralına uygun onaylı bir şekilde hizmet vermelidir. Pastanenizi açmaya karar verdikten sonra  bir takım belgeleri hazırlamanız gereklidir. Bu belgeleri hazırlamanız gereklidir. Bu belgeleri neler tek tek sırasıyla listeleyecek olursak;

  1. Sıhhi işletme başvuru formu
  2. T.C kimlik fotokopisi
  3. İmza sirküleri örneği
  4. 2 adet son 1 yılda çekilmiş fotoğraf
  5. Pastaneyi açtığınız yer sizin ise tapu fotokopisi, kira ise kira sözleşmesi gereklidir.
  6. Yapı kullanmak için izin belgesi
  7. Vergi levhası
  8. Kayıtlı olduğunuz odanın üye fotokopisi
  9. İsteğe bağlı kurstan pasta ustalık belgesi
  10. İtfaiye raporu
  11. Sicil tasdiknamesi ve tüm bu evrakları bir arada sunmanız için dosyaya ihtiyacınız vardır. Evrakları Tamamlamanız halinde işletmenizi istediğiniz dizayn da açabilirsiniz.

Pastane Açmanız Halinde Gerekli Olacak Malzemeler Nelerdir

Pastane açmak dışarıdan basit, evde yapılan ürünler gibi kolay görünse de aslında çok emek gerektiren bir iştir. Çünkü her gün aynı tatta, ölçüler de yapmak aynı lezzeti yakalamak ustalık gerektiren bir durumdur. Tabi ki fazlaca yaptığınız bu ürünlerin sunumu için çok farklı ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Mesela;

  • Hamur yoğurma leğenleri
  • Çırpma telleri
  • Spatulalar
  • Kurabiye kalıpları
  • Pasta şekilleri için figürler
  • Tepsiler, kavanozlar, soğutucu dolaplar
  • Malzemeleri muhafaza etmek için buzdolabı, fırın, elektrikli ocaklara ihtiyacınız olacaktır.

Başlarda kafanız da oluşturduğunuz ürünlerin malzemelerini alıp satışlarınız çoğaldıkça gerekli malzemeleri alabilirsiniz. Tabi ki belirli bir satış düzeyine gelmeden çok külfetli ürünler alıp kendinizi de sıkıntıya düşünmemenizi tavsiye ederiz.

Butik Pastane KOSGEB Hibe Desteği NACE Kodu İle Nasıl Açılır?

Butik bir pastene açmak isteyenleri KOSGEB NACE kodları ile desteklediğini öncelik ile belirtmek isterim. Ama, KOSGEB  hibe desteklerine başvuru yapmadan önce çok daha öncelikli olarak atmanız gereken adımlar vardır. Bu adımların en başında sektör Geleneksek Girişimcilik Destek Programı ile desteklendiği için ”Girişimcilik Belgesi” almanız gerekir. KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusu Nasıl Yapılır? da bu belgenin nasıl alacağını sizlere resimlik olarak anlatmıştım. Daha sonra ise işletmenin yer seçimine çok önem göstermelisiniz. İşletmenin yer seçiminde ise dikkat etmeniz gerekenler;

  • Okul, Üniversite ve hastane gibi yerlere yakın olması
  • Halkın çoğunluk ile alış veriş için tercih ettiği mekanlara yakın olması
  • Butik pastanemiz için tutacağımız dükkanın aydınlık, nezih bir çevrede olması
  • Ürünleri sergileyeceğimiz geniş bir vitrine sahip olması

gerekmektedir. Girişimcilik belgemizi aldıktan sonra ve aynı zamanda belirtmiş olduğumuz kriterlere de uygun bir dükkan seçtikten sonra artık butik pastenemizi açabiliriz. Bunun için ise yapmamız gerekenler sırası ile şunlardır.

  1. En önemli belgemiz Belediyeden geçmektedir. Dükkanımızı seçtikten sonra mutlaka yerel Belediye binasına giderek, butik pastane açma ruhsatı için gerekli izin belgelerini tanzim etmeliyiz. (Gerekli evrak listesi yukarıda yer almaktadır)
  2. Belediye izin ruhsatından sonra işletmemizi kurabiliriz. Kurulum sonrasında Türk Ticaret Kanunlarına uygun olması için GİB kaydınız gerçekleştirmemiz gerekir. Bu kaydı size en yakın vergi dairesi üzerinden oluştura bilirsiniz.
  3. Vergi kaydımızı da oluşturduktan sonra ise artık kurmuş olduğumuz işletme için sıra geldi KOSGEB desteğine başvuru yapmamıza.

 

KOSGEB butik pastane açmak isteyen yeni girişimcileri aşağıda yer alan NACE kodları ile desteklemektedir.

  • 10 Gıda ürünlerinin imalatının yapılması
    • 10.07 Fırın ve unlu mamullerin imalatının yapılması
      • Taze kek, pasta ve ekmem imalatının yapılması
        • 10.71.01 Taze pastane ürünlerinin imalatı (yaş ve kuru pasta, kek, poğaça ve börek vb.)

KSOGEB tarafından bizlere sağlanan bu NACE kodları ile hibe desteği almak için ise girişimcilik belgemizi aldıktan sonra şu adımları yerine getirmemiz yeterli olacaktır.

  1. KOSGEB veri tabanına kayıt olma
  2. Kayıt olduktan sonra e-Devlet üzerinden ”HİZMETLER” bölümüne giriş yaparak ”Geleneksel Girişimcilik Destek Programı” başvurusunu yapmalıyız.

Destek ön başvurumuz sonrasın bağlı olduğumuz KOSGEB birimi bizden bazı evraklar isteyecektir. Talep edilen bu evraklar işletmemize ait olan resmi evraklardan oluşmaktadır. Bu evrakları tanzim edip teslim ettin sonra ise bize butik pastane için hazırladığımız iş planı projemizi sunmamız istenilir. KOSGEB İş Planı Örneği de butik pastane için iş projesini bulabilirsiniz.

Pastane Açmanın Püf Noktaları Neler?

Özellikle okul gibi yerleşik alanlara yakın butik pastane açacaklar da öğrencilerin bütçesinin kısıtlı olması simit, poğaça yada basit bir kahvaltı yapmalarına neden olur. Üretiğimiz ürünlerden en fazla nelerin tüketildiğini bilmemiz son derece önemlidir. Bu püf noktasından sonra butik pastane açacakların dikkat emesi gereken diğer noktalar ise şunlardır.

  • İşletme açmak için belirli bir bütçe hazırlayın. Küçük bir yer için bile en az 25 bin sermayeniz olmalıdır. Kısaca neye ne kadar harcayacağınızı hesaplayarak imkanların yetersiz ise kredi başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Konum olarak her gün müşteri yoğunluğunun olduğu işlek yerler tercih edilmelidir.
  • Pastane de kullanılacak her türlü ürünü sıfır bulamazsınız. Örneğin; Dolap, fırın gibi bunlar için ikinci el ürünler satın alabilirsiniz. Pastanenizin tam olarak ne üzerine hizmet vereceğine karar verin. Tatlı tuzlu, pasta kahvaltı salonu, çay salonu gibi.
  • Eğer bu işler elinizden gelmiyor ya da kendinize güvenmiyorsanız, mutlaka bu işin ehli olan bir ustaya ihtiyacınız olacaktır. Bunun yanı sıra kasa da duracak servis yapacak deneyimli, güvenilir elemanlara da ihtiyacınız olacaktır. Bunun bilince işletmenizi kurmanızı öneririz.
  • Pastanenin açılmış olduğu ilk günlerde müşterilere ikramlarınız olsun. Yada haftalık bir üründe kampanyanız olsun. Müşteri çekmenin kısa yollarını arayın. Elemanlarınız güler yüzlü ve hizmetkar olsunlar.
  •  Pastane açacağınız hafta açılışa özel el broşürleri bastırabilir, reklamınızı yapabilirsiniz.
  • Açılışa özel indirimli ürünleriniz, ücretsiz ikramlarınız mutlaka bulunsun.
  • Diğer pastanelerden farklı birkaç çeşit ürününüz bulunsun. Hatta o ürünle tanımanız çok daha kalıcı olacaktır.
    • Örneğin; Böcek çeşitleri, pide çeşitleri gibi

Son olarak müşterinin müşterinin ilk dikkat ettiği husus hijyen ve görselliktir. Vitrine koyduğunuz ürünler dikkat çekici olmalıdır. Sadece dükkan değil elemanlarında kişisel bakımı (saç, tırnak, giyim) düzgün olmalıdır. Tüm bu bahsettiğimiz detaylar sizi rakiplerinize karşı 1-0 öne geçmenizi sağlayacaktır. Bol kazançlı günler dileriz.

 

Kaynak : https://www.devletkredi.com/

 

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39