9155 vergi kodu nedir???

Ana Sayfa > Kosgeb

9155 vergi kodu nedir???

Devletlerin en önemli gelir kaynakları vergilerdir. Vatandaşa verilen hizmetler karşılığında bazı vergiler alınır ve alınan bu vergiler yine hizmete dönüştürülür. Vergilerin anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla her vergi türüne bir kod verilmiştir. 9155 vergi kodu da bunlardan biridir. 9155 vergi türünün ne olduğu ve nereye ödeneceği hakkındaki bilgileri derledik.

Ülkemizdeki vergi sisteminde vergilerin tahsilini kolaylaştırmak amacıyla her vergi türüne bir vergi kodu verilmesi uygulaması bulunur. Bu kodlar sayesinde hem vergi dairelerinin işi kolaylaşır hem de vatandaşlar ödemeleri gereken vergilerin türü hakkında kolayca bilgi sahibi olabilir.

 9155 Vergi Kodu Nedir?

 9155 vergi kodu, ücretli karayollarından geçen araçların ödemesi gereken vergiyi ifade eder. Ülkemizde HGS ve OGS gibi geçiş sistemleri ile bu vergilerin tahsili kolayca yapılır. Ancak usulsüz bir şekilde karayollarını kullanan araçların tespiti de yapılır ve otomatik sistemlerle vergilendirmeler yapılır.

 Vatandaşlar karayolları geçiş vergisi borçlarının olup olmadığını e-devlet sisteminden kolayca görebilir. 9155 vergi koduyla görülen borç varsa karayolları geçiş ücreti ödemesi istendiği anlaşılır.

 Karayolları Geçiş Ücreti Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Karayolları geçiş ücreti ödemeleri geçiş sırasında HGS ve OGS kartları ile otomatik olarak yapılır. Ödemenin otomatik olarak yapılabilmesi için bu kartlara yeterli miktarda para yüklenmiş olması gerekir. Kartlarda yeterli para olmaksızın ücretli otoyolları kullanan kişiler geçişten sonraki on beş gün içerisinde ödeme yapmaları halinde herhangi bir ceza ödemek zorunda kalmaz. Kartta yeterli para olmaması halinde vergi dairelerine gidilerek de ödeme yapılabilir.

 Ayrıca e-devlet uygulaması üzerinden borç görüntülendiğinde görülecek olan ödeme sekmesinden de kredi kartı ya da banka kartı ile online ödeme yapılabilir. Son olarak bazı anlaşmalı bankalar üzerinden de online ödeme yapılması mümkündür. Bankalara bizzat gidilerek de ödeme gerçekleştirilebilir. 

 

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/

 

Vergi ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız, hatta muhasebe işleriniz için;

MUHASEBE VERGİ KOSGEB UZMANI ''MANSUR ACAR''  ile çalışarak
takipte ve ödemede çok daha fazla kolaylık elde edebilirsiniz.
İLETİŞİM İÇİN İRTİBAT NO: 0554 763 63 39