2020 Asgari Ücretle Değişen Dengeler..

Ana Sayfa > Güncel Kanunlar

2020 Asgari Ücretle Değişen Dengeler..

    Asgari ücret zammı sonrası 7 milyon işçinin maaşı doğrudan artarken, milyonlarca işçinin de AGİ ile birlikte dolaylı olarak maaşları artacak. Asgari ücret zammı yalnızca maaşları etkilemiyor. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı,SGK prim ödemeleri, emekli maaşı gibi birçok ödemeyi de etkiliyor. Birçok vatandaş prim borçlarını ödeyerek erken emeklilikten yararlanıyor. SGK prim ödemeleri 31 Aralık'tan sonra zamlanacak. Asgari ücret zam oranının belli olmasıyla prim ödemeleri de yüzde 15 oranında arttı.
   Asgari ücret 2016 yılına kadar yılda bir kez ancak altışar aylık dönemler için belirleniyordu. Ocak ayından Temmuz ayına kadar ilk altı aylık dönem için belirlenen miktar, Temmuz ayında artıyor ve Aralık ayına kadar ikinci altı aylık dönemde asgari ücret değişiyordu. 2016 yılından itibaren ise asgari ücret yıllık olarak belirlenmeye başlandı. 2020 yılı için de asgari ücret yıllık olarak belirlendi. Yani Temmuz ayında asgari ücret artmayacak.

   Bağ-Kur primi de ona endeksli, eski adıyla Bağ Kur, yeni adıyla 4/b’liler her ay SGK’ya primlerini kendileri öderler. Bağ Kur’lunun ödeyeceği prim miktarı da gelirinden bağımsız olarak kendisi tarafından belirlenir. Bağ Kur’luların SGK’ya prim ödeyebileceği en alt sınır ise asgari ücrettir. Bu sebeple, asgari ücretin artışı ile birlikte Bağ Kur’luların SGK’ya ödeyeceği prim miktarı da artar.

     2020 için SGK genelgesinin yayımlanması ile rakam net olarak belirlenecek. Ancak yaklaşık olarak 2020’de Bağ Kur’lunun en düşük SGK primi 1.015,3 TL olacak. 5 puanlık indirim Bağ Kur’lular için de uygulandığı için primini düzenli ödeyen Bağ Kur’lunun ödeyeceği prim miktarı 868,1 TL’ye düşecek.

     En yüksek seviyeden prim ödemek isteyen Bağ Kur’lunun ödeyeceği prim miktarı ise 7.615 TL olacak, primini düzenli ödeyen ve 5 puanlık indirimden faydalanan Bağ Kur’lu ise en yüksek 6.511,3 TL prim ödeyebilecek.

     İşsizlik maaşı artacak mı? 

     Asgari ücrete endeksli bir diğer husus işsizlik maaşının üst limitidir. Yani, asgari ücret
 yalnızca çalışanı değil, işsizi de ilgilendirir. İşsizlik maaşının en yüksek tutarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’idir. Buna göre 2020 yılında işsizlik sigortasından en yüksek 2.336.1 TL işsizlik parası ödenecek.

      Borçlanma miktarı artacak mı? 

     Asgari ücretin artması ile SGK’ya yapılacak borçlanmalar için ödenmesi gereken rakam da artıyor. Yurtdışı, doğum, askerlik gibi borçlanmalara konu prime esas kazanç sınırı asgari ücrete endeksli olduğu için asgari ücret
 artınca borçlanma bedelleri de artıyor.

     2020 yılında yurtdışı, doğum veya askerlik borçlanması yapacak bir kişinin SGK’ya bir günlük borçlanma için ödemesi gereken minimum rakam 31,39 TL olacak. En üst limitten borçlanmak isteyen bir kişinin ise ödeyeceği prim miktarı 235,44 TL olacak.

    65 yaş aylığı gelir sınırı da değişti 

     Asgari ücretin artması 65 yaş aylığı alan kişileri de ilgilendiriyor. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin ve eşinin gelirinin toplamının net asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekiyor. Şimdi bu sınır 701,3 TL’ye yükselecek. Kendisinin ve eşinin kişi başına düşen geliri 2019’daki sınırın üstünde olduğu için 65 yaş aylığından alamayanlar, 2020’de sınırın altında kalırsa aylık alabilecek.