Saha çalışması: Denetim Testleri

Ana Sayfa > insaatler

Saha çalışması: Denetim Testleri

Saha çalışması: Denetim Testleri

Denetim testi, iç denetçinin denetim kapsamına alınmasına karar verdiği konuların ilgili bölümde yönetim tarafından uygulamaya konulan kontrol faaliyetlerine ilişkin sistemin yeterli seviyede olup olmadığı ve etkin çalışıp çalışmadığını süreç, kayıt ve belgeleri dikkate alarak incelemesidir . 

. Fiziki İnceleme Belgelerin ve işletmenin kayıtlarında gösterilen fiziki kıymetlerin gerçekten var olduklarının fiziki inceleme yoluyla araştırılmasıdır.

Gözlem Denetçinin işletmenin belirli faaliyetlerinin tamamlanması sırasında hazır bulunmasını ifade eder. Denetçi, faaliyetlerin yürütülmesini gözlemleyerek, işlerin ne şekilde tamamlandığına tanık olur.

Yeniden Hesaplama: İşletmenin yapmış olduğu aritmetik hesaplamaların denetçi tarafından doğrulanması işlemidir. Yeniden hesaplama işlemine örnek olarak; amortismanların ve tükenme paylarının, kıdem tazminatlarının tutarlarının doğrulanması amacıyla denetçinin yeniden hesaplaması gösterilebilir.

Soruşturma:Denetim faaliyeti sırasında uygulanacak diğer özel denetim işlemlerinin türünü ve sıklığını saptayabilmek için kullanılan bir ön işlem niteliğindedir. Denetçi, ilgililere sorular sorarak çalışmalarını yönlendirmek için bilgi toplar. Denetçi soruşturma denetim işlemi uygulayarak “sözlü kanıt” veya “yazılı bildirimler” türünde destekleyici kanıtlar toplar.

Kayıt Sistemini Yeniden İzleme :Denetçi örneklemeler yoluyla kaynak belgeler seçer ve bu belgelerden hareketle muhasebe kayıt ortamında ileriye doğru giderek, muhasebe kayıtlarının doğruluğunu araştırır. Bu denetim işlemi, hesap bakiyelerinin doğruluğunun araştırılmasında ve işlemlerin test edilmesinde sıkça kullanılmaktadır.

Belge İncelemesi:Muhasebe sistemi ve işletme faaliyetleri ile ilgili tüm belgelerin ayrıntılı incelenmesini ifade eder. Belge incelemesi, kayıt sistemini yeniden izleme denetim işleminin tam tersidir. Belge incelemesi yapan denetçi, muhasebe kayıtlarından geriye doğru giderek kaynağa iner ve işleme konu olan belgeyi inceler. 

Analitik Kanıtlar:Denetçiye dolaylı yoldan tahmini bilgiler sağlayan kanıtlardır. Finansal oranlar, çeşitli istatistikî analiz yöntemleri ve karşılaştırmalar analitik kanıtlar kapsamındadır. Analitik kanıtların güvenilirliği büyük ölçüde karşılaştırmaya konu olan bilgilerin geçerliliğine bağlıdır. 

Doğrulama :Denetçinin işletme dışındaki bağımsız bir kaynaktan doğrudan doğruya bilgi almasıdır. Bu denetim işlemi hesap bakiyelerinin ve işlemlerin maddi doğruluğunun araştırılmasında çok yaygın olarak kullanılır.